×

Recensie

Pop

08 juni 2015

Various Artists – Songs We Shouldn't Forget Vol. 5 – May You

Songs We Shouldn't Forget Vol. 5 - May You Never

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

Songs We Shouldn't Forget Vol. 5 - May You Never Various Artists Pop 4 Various Artists – Songs We Shouldn’t Forget Vol. 5 – May You Never Written in Music https://writteninmusic.com

Het geheugen van de muziekliefhebber wordt inmiddels danig op de proef gesteld. De verzameling ‘liedjes die we niet mogen vergeten’ omvatte al 160 stuks op 4 dubbel CD’s, samenstellers Leo Blokhuis en Ricky Koole hebben daar nu een vijfde deel aan toegevoegd. Dat brengt het totaal dus op 200 titels. Of je dus maar even wat ruimte wilt maken op die harde schijf in je hoofd.

Nu klinkt die titel Songs We Shouldn’t Forget wellicht wat dwingender dan de bedoeling is, want singer-songwriter en actrice Koole en haar levenspartner én muzikale maatje, schrijver Blokhuis beogen met hun dubbel-cd’s vooral mede-muziekliefhebbers op het spoor te zetten van mooie songs. Vóór alles zijn het bovendien heel persoonlijke platen. ,,Het zijn cd’s die we zelf thuis zouden opzetten,’’ licht Blokhuis toe. ‘Wij vinden het leuk om wat bekendere namen te combineren met obscuurder werk’. De titel van de vijfde compilatie, May You Never, is ontleend aan een nummer van singer-songwriter John Martyn. ‘Die zullen de meeste mensen wel kennen. Maar als je hem niet kent, en je gaat op zoek, openen zich allerlei deuren. Dat weet ik zeker’.

David Clayton Thomas is bij de bovengemiddeld geïnteresseerde liefhebber wel bekend als zanger van Blood, Sweat & Tears. Maar wie heeft zijn soloalbum uit 1972 in de kast staan? Mooi om te weten dat daar een prachtige versie van She (nee, niet die van Aznavour, maar die van Gram Parsons) op staat. Koole en Blokhuis (42 en 53 jaar oud) verwerpen de stellingname van veel generatiegenoten ‘dat vroeger alles beter was’. ,,Er wordt nog steeds fantastische muziek gemaakt. Júist de laatste jaren weer,’’ zegt Blokhuis. Zo opent de CD met een track van Frazey Ford, de country-zangeres die vorig jaar verraste met een album dat ze maakte met de ritmesectie van het legendarische soullabel Hi (Al Green, Ann Peebles). ‘Die plaat is hier thuis wekenlang niet uit de CD-speler geweest’. Ook het duo My Baby, een belofte uit Amsterdam die inmiddels twee albums vol soul, blues en funk uit heeft, komt via deze compilatie met een nieuw publiek in aanraking. Oh Suzanna (de Canadese Suzie Ungerleier) krijgt een welkom zetje in de rug met een uiterst sfeervol nummer van het album Sleepy Little Shores uit 2011.

Vergeleken bij de eerdere afleveringen is Songs We Shouldn’t Forget deel 5 veel meer uptempo. De vorige platen waren vooral geschikt om ’s avonds laat bij een goed glas wijn op te zetten, de nieuwe uitgave doet het ook goed in de auto, dankzij tracks van bijvoorbeeld The Grays (in de 90s de opvolger van Jellyfish), een Dylancover (Every Grain Of Sand) van The Five Blind Boys Of Alabama en My Brother Jake, een hit van The Free die zorgt dat je tussen alle ontdekkingen ineens even kunt meezingen. Dat kan ook met You Do Something To Me, die hit van Paul Weller, die op cd 2 ineens opduikt. Toch heeft Blokhuis, die inmiddels meer dan 25 jaar als muzieksamensteller op de radio achter zijn naam heeft staan, via de EO naar de VARA, tegenwoordig op internetzender KX Radio, de CD niet samengesteld alsof het een radioprogramma was. ‘Dan had ik voor meer energie gekozen. Het is echt een huiskamer speellijst’.

Dat dit vijfde deel meer uptempo is dan de voorgangers was geen bewuste keuze. ‘De serie is geëvolueerd. Deel 1 verscheen nadat een medewerker van de platenmaatschappij zag hoe Ricky en ik in het theater aan het publiek vroegen naar hun favoriete liedjes. Hij kwam naar ons toe en zei: daar zit een plaat in. Nu is het niet zo dat die eerste delen via een populariteitspoll zijn samengesteld, maar we hebben de suggesties van het theaterpubliek wel meegenomen. Het blijkt dat als je mensen vraagt wat nu écht hun favoriete liedjes zijn, ze doorgaans toch komen met wat beladen nummers. Dat oorspronkelijke idee hebben we inmiddels losgelaten, maar aan de serie blijkt nog steeds behoefte’. Eigentijdse voorbeelden van die huiskamerplaatjes zijn Is An Elegy van The Youngblood Brass Band, een combinatie van koper in New Orleans-stijl met rap en Shelter van de Tedeshi Trucks Band, de in 2010 ontstane band van echtpaar Derek Trucks en Susan Tedeschi, die in de jaren daarvoor afzonderlijk hun sporen in de muziek al hadden verdiend.

Koole en Blokhuis proberen met de Songs We Shouldn’t Forget hun publiek op het spoor te zetten van aangename muziek. ’Het is geen muziek die je bij de lurven pakt door de heftigheid, al hopen we dat je via deze losse liedjes op het spoor komt van nieuwe namen. Een staalkaart voor mooi muziek, dat proberen we te bieden’.

Dat is ook met deel 5 weer gelukt. Bij het woord compilatie denken sommigen vooral aan de schreeuwerig aangeprezen tv-albums uit de jaren zeventig en tachtig van K-Tel en Arcade. Blokhuis en Koole sluiten eerder aan bij het Britse Ace/Kent-label, dat al vele tientallen, zo niet honderden verzamelaars heeft uitgebracht van vooral Amerikaanse rootsmuziek, voorzien van zeer uitgebreide documentatie. Van die uitgaven zijn er nooit genoeg.

Tracklisting Songs We Shouldn’t Forget Vol. 5, May You Never:

 1. Frazey Ford – September Fields
 2. James Brown – Talk To Me, Talk To Me
 3. Teddy Thompson – Home
 4. John Martyn – May You Never
 5. My Baby – Singing In Chains
 6. Bobby Womack – California Dreamin’
 7. Nits – The Bauhaus Chair
 8. The Grays – Both Belong
 9. David Clayton-Thomas – She
 10. The Living Sisters – Blue
 11. John Grant – Marz
 12. Ron Sexsmith – Nowhere To Go
 13. Case Mayfield – I Don’t Know I Don’t
 14. The Blind Boys Of Alabama – Every Grain Of Sand/Ft. Justin V
 15. Boz Scaggs – I’ll Be Long Gone
 16. Oh Susanna – Forever At You Feet
 17. Jesse Winchester – All Of Your Stories
 18. Allen Toussaint & The Stokes – Go Back Home
 19. Jakob Dylan – Lend A Hand
 20. Blackie & The Rodeo Kings -I’m Still Loving You/Ft. Amy Helm

CD 2:

 1. I Am Kloot – From Your Favourite Sky
 2. Natalie Merchant – San Amdreas Fault
 3. John Mellencamp – Jackie Brown
 4. Isaac Hayes – Soulsville
 5. Richie Havens – Morning Morning
 6. Percy Sledge – I’ll Be Your Everything
 7. Bruce Cockburn – Closer To The Light
 8. Cat Stevens – Sad Lisa
 9. Elvis Presley – Loving You
 10. The Chapin Sisters – Let Me Go
 11. Free – My Brother Jake
 12. Bob Carpenter – First Light
 13. Sandra Rhodes – No Such Thing As Love
 14. Hugh Coltman – The Mathematician
 15. Don Covay – It’s In The Wind
 16. Paul Brady – The Island
 17. Phantom Limb – Gravy Train
 18. Paul Weller – You Do Something To Me
 19. Tedeschi Trucks Band – Shelter
 20. Youngblood Brass Band – Is An Elegy