×

Recensie

Electronic

18 maart 2021

Various Artists

La Ola Interior: Spanish Ambient & Acid Exoticism 1983-1990

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bongo Joe Records

La Ola Interior: Spanish Ambient & Acid Exoticism 1983-1990 Various Artists Electronic 4.5 Various Artists – La Ola Interior: Spanish Ambient & Acid Exoticism 1983-1990 Written in Music https://writteninmusic.com

Een wel heel interessant project is de verzamelaar La Ola Interior: Spanish Ambient & Acid Exoticism 1983-1990 te noemen. Een keur aan Spaans elektronisch talent dat in de geest van Brian Eno en Jon Hassell en hun baanbrekende Fourth World ambient albums, krautrock en muzikale invloeden uit Azië en Afrika, op eigen kracht op cassettes hun eigen muziek achterliet.

La Ola Interior: Spanish Ambient & Acid Exoticism 1983-1990  is al helemaal interessant vanuit de wetenschap dat alle muziek die de Spanjaarden hoorden tot 1975 alleen nationaal was en pas na het overlijden van dictator Franco de muzikale grenzen ook open gingen. Zelfs The Beatles en The Rolling Stones waren daarvoor niet normaal in de winkels te krijgen. Binnen acht jaar al met zulke vooruitstrevende muziek komen…..pfff……heel cool!

Het 20 tracks tellende compilatiealbum bevat een bonte verzameling geïmproviseerde elektronische muziek. Het merendeel van de muzikanten hier verzameld is onbekend gebleven, ook in het thuisland, met Miguel A. Ruiz, Finis Africae en Suso Saiz als uitzonderingen. Met tracks als Horizonte Paseo van Suso Siaz en het erg mooie Malagueñas 2 van Javier Segura vanuit vreemdsoortige files zelfs voor het eerst ergens op vastgelegd.

La Ola Interior: Spanish Ambient & Acid Exoticism 1983-1990 is een feest om te beluisteren. Het is echt zo’n album waar het avontuur en de vrijheid in het creëren van elke track afdruipt. Tracks gemaakt met veel liefde en ongekende klasse. Niet alleen de liefde voor ambient maar zeker ook de liefde voor donkere new wave, altijd gigantisch populair in Spanje geweest, en dan speciaal die van platenlabel 4AD, sijpelt door de tracks heen.

De groep jonge muzikanten putte inspiratie uit alles wat ze op plaat te pakken konden krijgen en ze bedachten in de studio allerlei nieuwe methodes om muziek anders op te nemen. De ‘revolution in sound’. Oudere muzikanten die op de compilatie te horen zijn hadden vaak een achtergrond in de punk, die ook in Spanje heftig opkwam in de jaren nadat Franco was verdwenen. Vaak teleurgesteld in wat zij de verloedering van de punk en DIY-cultuur vonden stapten ze de muzikaal nog te ontginnen elektronische wereld binnen. Meer bereisd, zelfs onder de Franco doctrine, haalden ze de Afrikaanse en Aziatische muziekcultuur de Spaanse elektronische wereld binnen.

In Spanje waren het vooral hoofdstad Madrid en kustplaats Barcelona, beiden gezegend met een rijke culturele traditie, die zich binnen de elektronische wereld deden gelden. Live traden deze muzikanten eigenlijk nooit op maar ze zaten wel volop in de studio’s waar ze hun muziek opnamen, in kleine oplagen op cassettes vastlegden en via mailorder de wereld over stuurden. Vreemd genoeg bleek de opkomst van de CD het einde van de Spaanse electronic scene in te luiden.

Loic Diaz Ronda verzamelde de tracks op La Ola Interior via in eigen beheer uitgebrachte cassettes die ze te pakken kreeg en in de studio geschikt maakte om opnieuw uit te brengen. Het is een bonte verzameling aan tracks die behoorlijk overweldigend aanvoelen. Luister naar een track als  Malagueñas 2 waarop een warme gloedgolf aan klanken over je neerkomen en voel de tijdloosheid van de track. Maar eigenlijk zijn vanaf openingstrack Transparant van Miguel A. Ruiz de oren al optimaal gespitst.

La Ola Interior: Spanish Ambient & Acid Exoticism 1983-1990 is zo’n fijn onverwacht album dat optimaal verrast. Veel te veel opvallende tracks om op te noemen maar Hybla van Finis Africue (met een van de Virgin Prunes geleende sfeer), Horizonte Paseo van Suso Siaz, het heerlijke Ultima Instantia van Orféon Gagaran en de drie geweldige tracks die er op deze verzamelaar van Camino al Desván te vinden zijn, willen we jullie alvast niet onthouden.

Laat jezelf vervoeren door de magie van La Ola Interior: Spanish Ambient & Acid Exoticism 1983-1990. Zeer bijzonder wat de Spaanse electronic scene in die jaren, onder de radar, voor geweldige muziek maakte. Met veel klasse nu verzameld en in de schijnwerpers geplaatst.

Kant A:

 1. Miguel A. Ruiz - Transparent
 2. Camino Al Desvan - La Contorsión De Pollo
 3. Mecánica Popular - Impresionistas 2
 4. Finis Africae - Hybla
 5. Orfeón Gagarin - Última Instancia

Kant B:

 1. Victor Nubla - 20000 Lenguas
 2. Javier Segura - Malagueñas 2
 3. Jabir - Vuelo Por Las Alturas De Xauen
 4. Miguel A. Ruiz - Trivandrum

Kant A:

 1. Mecánica Popular Impresionistas 1
 2. Finis Africae - Hombres Lluvia
 3. Esplendor Geométrico - Sheikh
 4. Victor Nubla - Chandernagor
 5. Luis Delgado - El Llanto De Nouronihar
 6. Camino Al Desvan - Adjudicado A La Danza

Kant B:

 1. Mataparda - Me Llena La Cachimba
 2. Suso Sáiz - Horizonte Paseo
 3. Camino Al Desvan - Fock Intimida A Gordi
 4. Mataparda - La Papa Suave
 5. Eli Gras - Flu