×

Recensie

15 september 2013

Various Artists

De Beste Singer Songwriter van Nederland 2

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Vara

De Beste Singer Songwriter van Nederland 2 Various Artists Pop 3 Various Artists – De Beste Singer Songwriter van Nederland 2 Written in Music https://writteninmusic.com

Het bestaansrecht van de tv-serie ‘De Beste Singer-songwriter’ had zich vorig jaar al bewezen. Van de zes finalisten uit de eerste jaargang bereikten er twee de ‘hitstatus’: winnaar Douwe Bob en ‘niet-winnaar’ Nielson. Maar ook andere kandidaten plukken tot op de dag van vandaag de vruchten van de televisie en radio-exposure. Bart van der Lee drong vorig jaar niet door tot de finale, maar verraste onlangs wel met zijn prachtige melancholische tweede album.

Anders dan ‘Idols’ en ‘The Voice’ is ‘De Beste Singer-songwriter’ géén wedstrijd, benadrukt bedenker, presentator en juryvoorzitter Giel Beelen bij herhaling. Er wordt elk jaar wel één ‘beste singer-songwriter’ gekozen – Beelen vraagt daarbij raad aan collega-deejays en aan muzikanten – maar het programma is geen afvalrace. De zes finalisten doorlopen allemaal een zomer vol workshops en opdrachten, waarna in de finale de ‘winnaar’ wordt gekozen.

Dit jaar had één deelneemster al direct aan het begin van de serie een sterstatus. Zangeres Maaike Ouboter scoorde een nummer 1-hit met het nummer Dat Ik Je Mis, op basis van één enkele tv-uitzending. In diezelfde eerste uitzending zat ook de latere winnaar van de serie, Michael Prins, die de stoer ogende 3FM-deejay Eric Corton tot tranen toe roerde. “Jij weet bij mij iets te raken wat maar heel weinig mensen van mij kennen,” zei hij over diens Close to You. In navolging van Dat Ik Je Mis klom ook Close To You al snel naar de hogere regionen van de hitparades.

Hoewel De Beste Singer-songwriter geen echte afvalrace is, met ‘battles’, zoals RTL4 die kent, vindt in het eerste stadium van het programma wel een schifting plaats: in de eerste paar weken zijn er per aflevering zeven deelnemers, waarvan er één door mag naar ‘de zomer’. Giel zou Beelen niet zijn als hij zijn eigen regels niet zou overtreden. Omdat Ouboter en Prins allebei in de eerste aflevering zaten, kon hij niet anders dan hen beide uit te nodigen voor het vervolg.

Op de CD die nu is uitgekomen, zijn de zes finalisten alle vertegenwoordigd met vier nummers. (winnaar Michael met vijf) plus een duet met een van de andere finalisten. Ouboter en Prins maakten indruk met hun A Fool’s Pride. Jongste deelnemer Démira overtuigde tijdens de serie al zodanig dat een jurylid als Gerard Ekdom niet anders kon dan uitroepen: ‘Wat! Zestien jaar?’. In de duetten werd zij gekoppeld aan de soms aan Jeff Buckley herinnerende Lucas Hamming. Die Hamming bleek meer te zijn dan alleen een Buckley-epigoon.

Volgend jaar komt er een derde jaargang, kon bedenker en presentator Giel Beelen aan het eind van de tweede serie beloven. In het boekje bij de tweede cd blaast hij niet zo hoog van de toren als bij CD 1, toen Beelen schreef: ‘Kun je je voorstellen hoe gewild de verzamel-CD zou zijn waar het eerste werk van Jeff Buckley, James Taylor of John Mayer op staat? Voor een of meerdere van deze singer-songwriters is dit het begin van zo’n carrière’. Een beetje overdreven, al kan dit tweede deel zomaar een toekomstige Top 2000-klassieker bevatten in de vorm van Dat Ik Je Mis van Maaike Ouboter. Niet voor niets wordt een jonge zangeres uitgenodigd om live te zingen op een Koninklijke uitvaart. Maaike zong bij de begrafenis van prins Friso. Daarna steeg het nummer voor de tweede keer naar nummer 1.

Ouboter is werkelijk een heel oorspronkelijk talent, al zijn haar invloeden wel duidelijk. Toevallig werd haar ode aan Maarten van Roozenzaal uitgezonden op de avond dat de zanger overleed. Jij De Koning, dat ze tijdens de serie in opdracht schreef voor haar broer, doet denken aan Het Land van Koning Jan van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh, dat ook gaat over een geheim verbond zoals een broer en zus dat kunnen hebben.

Maar ook nu we niet meer samen
Stampend in de modder staan
Klem ik mijn armen net zo stevig om je nek
En zelfs als ik langzaam grijs word
Jij steeds moeilijker gaat staan
Blijf jij mijn koning
En ik jouw indiaan.

Uiteindelijk werd Michael Prins de ‘winnaar’ van de tv-serie, maar alle zes finalisten weten zich verzekerd van podiumplaatsen op de grote festivals en in het clubcircuit en worden regelmatig gedraaid door 3FM.

De CD bevat minstens anderhalve klassieker-in-de-dop (Close To You van Prins is de andere), wat geen slechte score is voor een leuk zomerprogramma. 1. Michael Prins - Close To You
 2. Michael Prins - Does the Price Fit The Goods
 3. Michael Prins - Crescent Moon
 4. Michael Prins - Poor Boys Blues
 5. Michael Prins - Close To You (finale)
 6. Maaike Ouboter - Dat Ik Je Mis
 7. Maaike Ouboter - Maarten
 8. Maaike Ouboter - Af en Toe
 9. Maaike Ouboter - Jij de Koning (finale)
 10. Lucas Hamming - Green Eyed Man
 11. Lucas Hamming - Charlotte
 12. Lucas Hamming - Secretly Faking My Death
 13. Lucas Hamming - Leather Jackets Rock ‘n’ Roll (finale)
 14. Démira - Bull’s Eye
 15. Démira - Dinosaurs
 16. Démira -Fox
 17. Démira -Class Bourgeoisie (finale)
 18. Jasper Mook - Ready Or Not
 19. Jasper Mook - Growing Up So Fast
 20. Jasper Mook - Take Me There
 21. Jasper Mook - Don’t You Ever Change (finale)
 22. Judy Blank - Little Boy
 23. Judy Blank - How the West Was Won
 24. Judy Blank - Don’t You Worry (‘Bout My Age)
 25. Judy Blank - Foolish Child (finale)
 26. Maaike & Michael - A Fool’s Pride
 27. Démira & Lucas - Swallows
 28. Judy & Jasper - What’s Good In Life