×

Recensie

Roots

09 april 2017

Tim Grimm – A Stranger In This

A Stranger In This Time

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Cavalier Recordings

A Stranger In This Time Tim Grimm Roots 3.5 Tim Grimm – A Stranger In This Time Written in Music https://writteninmusic.com

Tim Grimm werd in 2005 in Americanakringen opgemerkt, The Back Fields was het vijfde werkstuk van de uit Indiana afkomstige singer-songwriter die een tijdje met Ramblin’ Jack Eliott optrok. Hij toerde regelmatig in Nederland en dat is ook merkbaar in enkele songs op The Turning Point.

In de openingssong  heeft Grimm het over het glooiende landschap van de de plaats waar hij opgroeide en terugkeerde maar ook het gevoel, een combinatie van vervreemding en heimwee na een lange afwezigheid, een thema dat vaker opduikt.

Ze worden meestal in akoestische setting gebracht, samen met overleveringen die een onuitwisbare indruk maakten op de jonge Tim. Thirteen Years is zo’n uitgesponnen relaas dat Grimm van zijn vader meekreeg. De familie staat meer dan ooit centraal, Grimm wordt al een tijdje door zijn vrouw Jan Lucas (zang, harmonica) geflankeerd en sporadisch duiken zonen Connor en Jackson, nu zijn ze gezamenlijk betrokken. Niet alleen als muzikant, Connor beperkt zich tot basgitaar, maar banjo- en mandolinepicker Jason componeert ook samen met vader.

Gonna Be Great, waar hebben we die holle kreet de afgelopen maanden nog gehoord? “He’s a business man in a buisiness suit knows nothin’ about truth”. Onmiskenbaar een wat radeloos protest tegen de gang van zaken in het Amerika van vandaag, geadresseerd aan de nieuwe president.

Het op snedige akoestische en elektrische snarenriffs geënte Black Snake, een aanklacht tegen de desastreuze gevolgen van de iets ontziende economie, klinkt nog iets scherper en vormt een schril contrast met  het poëtische  Finding Home, die andere song die Tim samen met zijn vrouw componeerde. Na het ingetogen The Hungry Grass mag Jason zich in de traditional Darlin’Cory nog eens op de banjosnaren uitleven en de fiddle die je hoort is die van Diederik Van Wassenaar die eerder die eerder samenwerkte met de Grimm familie.

Vanaf 7 april brengt Tim Grimm ondersteunt door zijn familie hun beeldrijke muzikale verhalen op de Nederlandse podia. Liefhebbers van ambachtelijke countryfolk weten waarheen. 1. These Rollin' Hills
 2. Gonna Be Great
 3. So Strong
 4. Thirteen Years
 5. Black Snake
 6. Finding Home
 7. Hard Road
 8. The Hungry Grass
 9. Darlin' Cory
 10. Over The Waves
 11. Over Hill And Dale