×

Recensie

Roots

28 maart 2023

Tim Grimm

The Little In-Between

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Cavalier Recordings

The Little In-Between Tim Grimm Roots 4 Tim Grimm – The Little In-Between Written in Music https://writteninmusic.com

Als verhalenverteller trad hij in de voetsporen van Woody Guthrie, John Prine en uiteraard Dylan. Verhalen die bijna een kwarteeuw geleden op Heartland  voor het eerst onthuld werden, ook de volgende langspelers focussen op de lokale leefgemeenschap en het leven op de boerderij in Zuidelijk Indiana. Op het uit 2019 daterende Heartland Again reconstrueert Grimm die verhalen, een boeiende reprise die met zijn familieband tot stand kwam in Bloomington Indiana.

Op The Little In-Between zijn geen familieleden te bespeuren, het is bovendien het eerste werkstuk dat buiten Indiana werd opgenomen. De songs welden spontaan op in het najaar van 2021 in Oklahoma en negen songs werden weerhouden uit notities onderweg opgetekend tijdens lange eenzame autoritten tussen Oklahoma en Indiana, in de keuken of de thuisstudio in Norman. In de plaatselijke Breathing Rhythm Studio legde Steven Boaz de basistracks met solozang en gitaar vast. Achteraf werden die aangevuld met het gitaarspel van Sergio Webb die vaak David Olney flankeerde, verder zijn er de markante, in Schotland opgenomen bijdragen van celliste Alice Allen.

Dat resulteert in sfeervolle, soms beklijvende momenten, van het intimistische The Leaving naar de knappe, op pedal steel klanken voorbijglijdende roadsong Lonesome All the Time een nimmer voltooide zoektocht naar rust en geborgenheid beschrijvend. Dat alomtegenwoordige gevoel klinkt nog sterker door in het  fraaie, weemoedige epos The Breath of Burning  en songs waarin de innige verbondenheid met zijn geboortegrond bovendrijft zoals The Little In-Between en New Boots waarin jeugdherinneringen gekoesterd worden.

In I Don’t Know This World is het even een jankende gitaar terwijl  het cello gekras een wrange, grimmige sfeer evoceert in een dreigend Stirrin ‘ Up Trouble. “Stirrin up trouble watcha gonna get, another day older and a mess of regret, they have their screens ad their internet but I know my way in the wilderness”.Twenty Years of Shadows trekt eveneens mijn aandacht bij een eerste beluistering.

Naast de weergaloze songschrijverij uitte Grimm zijn expressie met houtskool en zachte pasteltinten, die bijhorende beelden werden afgedrukt op de cover en het tekstboekje en dat vormt een fijne visuele aanvulling bij beluistering van dit intrigerend werkstukje.  1. The Leaving
  2. Lonesome All the Time
  3. I Don't Know This World
  4. Stirrin' Up Trouble
  5. The Breath Of Burning
  6. The Little In-Between
  7. New Boots
  8. Twenty Years of Shadows
  9. Bigger Than the Sky