×

Recensie

Roots

27 januari 2024

The Tibbs

Keep It To Yourself

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Record Kicks

Keep It To Yourself The Tibbs Roots 3.5 The Tibbs – Keep It To Yourself Written in Music https://writteninmusic.com

Ze komen uit het Noorden van Holland maar produceren al een tijdje een broeierige sound die je eerder met de gloriejaren van soul en R&B uit de jaren zestig associeert. Een kwartet, evenals de driekoppige blazerssectie een strak in het pak gestoken herenclubje die een charismatische zangeres flankeren, dat is de winnende formule van dit ondertussen bijzonder goed ingespeelde combo The Tibbs.

Na het uit 2016 daterende debuutalbum Takin’ Over koos zangeres Elsa Bekman voor  het solopad. De al even flamboyante Roxanne Hartog toonde zich niet alleen als zangeres een waardige opvolgster, ze was van meet af aan betrokken bij het songwritingproces op Another Shot Of Fire.

Ain’t It Funny zet je meteen op de juiste track, broeierige percussie, baslijnen en gitaarlicks van het vertrouwde trio Bas De Vries, Michael Willemsen en Hans Kemken ondersteunen samen met het orgel van Anton Tising de lichtjes onderkoelde zang. Het thema, de niet bepaald rooskleurige toestand van de hedendaagse wereld en strakke blazersbijdragen  doen de rest. Na het overlijden van Coen de Vries nam Frans Stolwijk de tenorsax over en levert samen met de andere saxman Berd Rutherberg en Siebe Posthuma de Boer op trumpet de blaasinterventies.

Die vormen een prominente rol. Dat wordt nog eens duidelijk in For Lack of Betters Words, dat naar de Memphissound lonkt. Het hitsige Give Me a Reason brengt ons in ijltempo bij de ritmische titeltrack. Kippengeluiden introduceren Chickenbones een op  uitwaaierend orgel en nerveuze beat gebouwde instrumentaaltje.

Messcherpe snarenlicks en wervelend orgel larderen Guess I’m Guilty. Roxanne ontpopt zich als een onvervalste blueslady uit een verlorn gewaand tijdperk. Na enkele tussenstops met het zwoele, zonnige Rafaela en aanstekelijke passages in Last Train en Pyyama Party  komen we bij het verassende, schrijnende verhaal van Rosie, afkomstig van Claw oys Claw. In de afsluiter etaleert Roxanne nog eens ondubbelzinnig haar klasse. De slepende ballade In Orbit onthult een volleerde souldiva, van een mijmerende start aanzwellend naar ongemeen sterke uithalen in een diep snijdende finale, geweldig!        1. Ain't It Funny
 2. Can't Teach an Old Dog New Tricks
 3. For Lack of Better Words
 4. Give Me a Reason
 5. Keep It to Yourself
 6. Chicken Bones
 7. Guess I'm Guilty
 8. Rafaela
 9. Last Train
 10. Pyjama Party
 11. Rosie
 12. In Orbit