×

Recensie

Roots

05 juli 2020

The Jayhawks

XOXO

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: SHAM

XOXO Jayhawks Roots 4 The Jayhawks – XOXO Written in Music https://writteninmusic.com

Wat doe je als werkloze muzikant in concertloze coronatijden, je kan huisconcerten streamen of verder aan songwerk sleutelen in je (huis)studio. The Jayhawks deden dat uitvoerig in de Parchyderm Studios in Cannon Falls, Minnesota. Gary Louris componeerde zelfs een song over deze vreemde, onthechte periode. Living In A Bubble verwijst naar de niet  geheel vrijblijvende rol van de media bij de creatie van angstpsychoses en klaagt de gevaren van de data maatschappij aan, Louris en kompanen weten dit handig in bijzonder aangename muzikale bijdragen te vatten zoals het eveneens op een wolk van toetsenwerk leunend Homecoming aantoont.

Oorspronkelijk steunden The Jayhawks op de weergaloze vocale interactie tussen Louris en Marc Olson die in de jaren tachtig alt.country pareltjes als Hollywood Town Hall en Tomorrow The Green Grass inkleurt. Olson is er sinds midden de jaren negentig niet meer bij. The Jayhawks gaan verder met de eerder ingehaalde toetseniste Karen Grotberg. In 2008 is er een geslaagde akoestische samenwerking met Olson en Louris, drie jaar later keert hij terug voor een kortstondige reünie die in Mocking Bird Time resulteert.

The Jayhawks herademden opnieuw zonder Olson met Paging Mr. Proust, voor Back Roads and Abandoned Motels levert Louris in samenwerking met Jakob Dylan en enkele Dixie Chicks de songs aan. XOXO is weerom (h)echt teamwerk en genereert de authentieke sound met harmonieuze gezangen en fraai galmende gitaartonen zoals in Little Victories. Bitter Pil drijft op aanstekelijke zonnige countyrock en sluit naadloos aan bij Lovers Of The Sun van Paging Mr.Proust.

De openingstrack  is een knap duet met drummer Tim O’Reagan. Naast Louris nemen de stemmen van de overige groepsleden vaker het voortouw, bovendien is de afzonderlijke creatieve input sterker dan ooit. O’Reagan levert onder meer het stevig rockende Dog Town Days en neemt daarbij de leadzang voor zijn rekening. Bassist Marc Perlman laat zich evenmin onbetuigd in het dromerige folkgetinte Down On The Farm. Daarnaast zijn er geslaagde uitstapjes van de afzonderlijke groepsleden terwijl Grotberg met Ruby en Across My Field voor poëtisch getinte, intimistische piano intermezzo’s zorgt.  Met XOXO borduren The Jayhawks meer dan verdienstelijk verder op het glorieuze verleden. 1. This Forgotten Town
 2. Dogtown Days
 3. Living In A Bubble
 4. Ruby
 5. Homecoming
 6. Society Pages
 7. Illuminate
 8. Bitter Pill
 9. Across My Field
 10. Little Victories
 11. Down To The Farm
 12. Looking Up Your Number