×

Recensie

11 mei 2016

The Jayhawks

Paging Mr. Proust

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Sham

Paging Mr. Proust The Jayhawks Roots 3.5 The Jayhawks – Paging Mr. Proust Written in Music https://writteninmusic.com

In de eerste helft van de jaren negentig breken The Jayhawks uit de grenzen van de regionale alt country scène van Minneapolis met naar het verleden refererende countryrock die de welig tierende  zouteloze retrorage moeiteloos overstijgt.

Langspelers als Holywood Town Hall en Tomorrow The Green Grass, opgebouwd met de superieure songs van Mark Olson en Gary Louris zijn ondertussen klassiekers in het genre. De combinatie van akoestische en rockende gitaren staan volledig in dienst van de goddelijke samenzang van Olson en Louris waarin invloeden van de Everly’s en Louvin Brothers doorklinken. Het opstappen van Olson eind ’85 betekende een flinke knauw in het voortbestaan van The Jayhawks.

Gitarist Gary Louris  zet echter door, samen met bassist Marc Perlman en nieuwkomers Tim O’ Regan (drums) en pianiste Karen Grotberg. Met deze line-up levert Louris nog oerdegelijk werk af maar het is toch de artistieke en vocale wisselwerking met Olson die The Jayhawks echt bijzonder maakt, zoals de kortstondige reünie Mocking Bird Time illustreert, “She walks in so many ways” zongen de spitsbroeders, als vanouds op onnavolgbare wijze.

Louris neemt de draad terug op met   en in de opener Quiet Corses & Empty Spaces wordt ook zonder de aanwezigheid van Olson die markante sound van The Jayhawks opnieuw leven in geblazen. De countryneske invloeden moeten ondertussen weliswaar voor een meer pop getinte benadering en afgewogen productie waarbij Louris door Peter Buck van Rem en Tucker Martine. Het gitaarwerk van Louris  maifesteert zich met een scheper randje.  In Lost The Summer en The Dust Of Long Dead Stars rocken de gitaren even rauwer  hier en daar wordt ook van een synthesizer of drumloop gebruik gemaakt maar dat hindert geenszins in een song als Pretty Roses In Your Hair. Het rauwe snaren- en pedaalwerk van Louris speelt het suiker weg uit de in eerste instantie wat zeemzoete song. Even verderop tempert Ace, een wat doelloos zwalpend experiment, mijn enthousiasme.

Met Lovers Of The Sun is de zonnige sound zoals de titel belooft helemaal terug, een heerlijke  popsong om lekker in het strandzand of zonovergoten terras bij weg te dromen evenals Pretty Roses In Your Hair en vooral Isabel’s Daughter, met van die fijnbesnaarde gitaartjes en de hemelse harmonische inbreng van Karen Grotberg. Een combinatie die aangevuld met flarden harmonica, orgel en pedalsteel maken van Devil In Your Eyes en Lies In Black And White een bijzonder aangename luisterervaring genereert en dat geldt ook zonder voorbehoud voor het geheel.

Tracklisting Paging Mr. Proust:

 1. Quiet Corners & Empty Spaces
 2. Lost The Summer
 3. Lovers Of The Sun
 4. Pretty Roses In Your Hair
 5. Leaving The Monsters Behind
 6. Isabel’s Daughter
 7. Ace
 8. Devil Is In Your Eyes
 9. Comeback Kids
 10. The Dust Of  Long Dead Stars
 11. Lies In Black and White
 12. I’ll Be Your Key


 1. Quiet Corners & Empty Spaces
 2. Lost The Summer
 3. Lovers Of The Sun
 4. Pretty Roses In Your Hair
 5. Leaving The Monsters Behind
 6. Isabel's Daughter
 7. Ace
 8. The Devil Is In Her Eyes
 9. Comeback Kids
 10. The Dust Of Long-Dead Stars
 11. Lies In Black & White
 12. I'll Be Your Key