×

Recensie

Roots

24 september 2022

The Brother Brothers

Cover To Cover

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Compass Records

Cover To Cover The Brother Brothers Roots 3.5 The Brother Brothers – Cover To Cover Written in Music https://writteninmusic.com

Sinds hun hereniging in Brooklyn verrastten de uit Illinois afkomstige zingende tweeling met enkele prachtige werkstukken opgebouwd met zelf gecomponeerd songwerk dat ze ondersteunden met fiddle en cello in een folkgetinte setting. Het is de harmonische samenzang van Adam en David Moss die het verschil maakt. Nog voor hun activiteiten als string band snuisterden ze in de platencollectie van hun ouders en ontdekten ze naast The Beatles The Everlys dat andere getalenteerde broederpaar. Door de samenzang met die schitterende nummers ontwaakten hun zangcapaciteiten.

Fraaie langspelers als Some People I Know en Calla Lily worden nu vervolgd met Cover To Cover. Adam en David vonden het de hoogste tijd om hun vroegste muzikale invloeden en enkele van hun favoriete singer-songwriters met een hommage te eren. Met aangepaste arrangementen  diepen ze een dozijn parels op in verfijnde uitvoeringen, hun zachte zangpartijen glijden wat achteloos voorbij in Tom T. Hall’s That’s How I Get To Memphis, dat door Buddy Miller werd opgepikt.

Ook van Jackson Browne’s These Days hoorden we al uitvoeringen die meer beklijven. Wel bijzonder leuk: de countryrocker If You Ain’t Got Love van Saltwater Cowboys, ooit door Dolly Parton opgenomen en het ingetogen I Will dat ze tijdens hun kinderjaren ongetwijfeld al meezongen met The Beatles, evenals de met hulp van Rachel Price, zangeres van Lake Street Dive en haar zuster Emily a capella gebrachte jazzklassieker I Get Along Without You very Well.

Aandachtige luisterbeurten onthullen de finesse en de magie van de stemmenpracht. James Taylor’s You Can Close Your Eyes werd destijds uit gebracht als duet met Carly Simon, de zang van de twins worden hier geflankeerd door  Sarah Jarosz en dat resulteert in een voortreffelijke reprise. Jarosz tokkelt overigens op de banjo in Feelin’ Good van Robert Earl Keen, samen met het goddelijke High Sierra waarin de harmonische registers en het akoestisch instrumentarium nog eens op het voorplan komen en  het van Judee Sill afkomstige There’s A Rugged Road. Knap werk dat met een  genuanceerde, personaliseerde benadering de meeste coverprojecten overstijgt. 1. That's How I Get To Memphis
 2. These Days
 3. You Can close Your Eyes
 4. If You Ain't Got Love
 5. There4s A Rugged Road
 6. I Will
 7. I Get Along With You Very Well (Except Sometimes)
 8. lFeelin' Good Again
 9. Waltzing's For Dreamrs
 10. High Sierra
 11. Blue Virginia Blues
 12. Fower's Grave