×

Recensie

15 september 2016

The Beatles

Live At The Hollywood Bowl

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Apple

Live At The Hollywood Bowl The Beatles Pop 2.5 The Beatles – Live At The Hollywood Bowl Written in Music https://writteninmusic.com

De afgelopen decennia is de catalogus van The Beatles tot in het belachelijke uitgemolken. Monoversies, stereoversies, remasters, noem maar op. En de fan trekt de portemonnee wel weer. Binnen die hausse aan reissues (en uit de archieven opgedoken werk) bleef de Live At The Hollywood Bowl LP uit 1977 een steeds groter wordend hiaat. Het legendarische (en enige) live-album van The Beatles bleef domweg niet verkrijgbaar op cd.

In de slipstream van Ron Howards filmdocumentaire Eight Days A Week – The Touring Years is het live-album nu eindelijk uitgebracht als ‘companion’. Voorzien van een viertal bonustracks en in een nieuw (en eerlijk gezegd ten opzichte van de originele release veel minder iconisch ogend) jasje gestoken.

Op zich is het wel begrijpelijk waarom de reissue zo lang op zich heeft laten wachten. In tegenstelling tot veel later uitgebrachte live-albums in de vorm van de diverse BBC-sessies, is Live At The Hollywood Bowl voor publiek opgenomen. En in de hoogtijdagen van Beatlemania was dat publiek zacht gezegd nogal luidruchtig aanwezig. Volgens de overlevering heeft producer George Martin in de jaren zeventig met heel veel pijn en moeite iets luisterbaars kunnen samenstellen.De producer is ons inmiddels ontvallen, maar bij leven en welzijn heeft hij zijn zoon Giles klaargestoomd om de werkzaamheden over te nemen en Giles Martin heeft de originele multitracks waar zijn vader veertig jaar geleden ‘s nachts gillend van wakker werd dusdanig opgeknapt, dat deze versie van Live At The Hollywood Bowl ontegenzeggelijk een stuk beter in het gehoor ligt.

Toch is het jammer dat er niet ‘meer’ is gedaan met de opnames dan wat er nu is gebeurd. De originele LP had als manco het geluid, maar ook dat er op vinyl niet genoeg ruimte was voor de complete(re) concerten én dat de A-kant uit 1965 stamde en de B-kant uit 1964. Chronologisch gezien was de omgekeerde volgorde meer logisch geweest. Daarnaast is er nu meer ruimte voor nummers en zodoende worden er aan het eind van de cd nog eens twee tracks uit 1964 en twee uit 1965 geplakt. Nummers die nooit eerder uitkwamen, maar ook nummers die veel beter tot hun recht hadden gekomen als ze terug op de juiste plek hadden gestaan.

Live At The Hollywood Bowl zoals het anno 2016 is uitgegeven, is dus een gigantische gemiste kans. Als ultiem live-document van The Beatles’ podiumjaren hadden hier gewoon twee concerten gerestaureerd en wel in de juiste volgorde (eerst 1964, dan 1965) gepresenteerd moeten worden, met de bonustracks op de juiste plek hierbinnen gemonteerd. Liefst ook nog voorzien van een variant van de oorspronkelijke hoes, met die mooie concertkaartjes er op. Want een mooi en definitief livedocument had de band op zich wel verdiend. Je hoort hier namelijk een heerlijk rammelend (ze horen zichzelf overduidelijk vaak niet eens in alle gegil om hen heen) kwartet aan het werk, dat zich met plezier door klassiekers (destijds onvervalste hits) als Ticket To Ride, Can’t Buy Me Love, All My Loving en een iets overschreeuwd She Loves You heen werkt. Benieuwd hoe snel creatieve fans met de digitale versies van deze gerestaureerde opnames wél gaan doen wat Apple en Universal hebben verzuimd.

The Beatles – Live At The Hollywood Bowl

 1. Twist And Shout
 2. She’s A Woman
 3. Dizzy Miss Lizzy
 4. Ticket To Ride
 5. Can’t Buy Me Love
 6. Things We Said Today
 7. Roll Over Beethoven
 8. Boys
 9. A Hard Days Night
 10. Help!
 11. All My Loving
 12. She Loves You
 13. Long Tall Sally
 14. You Can’t Do That
 15. I Want To Hold Your Hand
 16. Everybody’s Trying To Be My Baby
 17. Baby’s In Black


 1. Twist And Shout
 2. She's A Woman
 3. Dizzy Miss Lizzy
 4. Ticket To Ride
 5. Can't Buy Me Love
 6. Things We Said Today
 7. Roll Over Beethoven
 8. Boys
 9. A Hard Day's Night
 10. Help!
 11. All My Loving
 12. She Loves You
 13. Long Tall Sally
 14. You Can't Do That
 15. I Want To Hold Your Hand
 16. Everybody's Trying To Be My Baby
 17. Baby's In Black