×

Recensie

Roots

02 maart 2013

Terry Allen

Bottom Of The World

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: TLA

Bottom Of The World Terry Allen Roots 4 Terry Allen – Bottom Of The World Written in Music https://writteninmusic.com

Terry Allen is in de muziekwereld zo’n ‘onbekende bekende’, zo iemand die weinig mensen kennen, maar die toch een enorme staat van dienst heeft. Niet alleen heeft hij al 11 albums op zijn naam staan, ook zijn nummers van hem opgenomen door grote artiesten als Little Feat, David Byrne, Ricky Nelson, Lucinda Williams en Guy Clark. Verder heeft hij veel muziek gemaakt voor film en theater én is hij beeldend kunstenaar.

Na ruim 14 jaar heeft Allen een nieuw album uit. De country (of americana) op Bottom Of The World is enigszins te vergelijken met de muziek van Sam Baker. Ook Allen (net als Baker een Texaan) heeft zo’n mooie vertellende manier van zingen. Ook hij maakt sfeervolle country, gedragen door goede teksten. En ook zijn nummers – dit album telt er 11 – zitten stuk voor stuk goed in elkaar.

Het album mist drums. Dat is niet negatief bedoeld, maar een constatering. Als er dan toch een mening aangeplakt moet worden: Het gemis van drums werkt erg goed. Het maakt de muziek nog intiemer. Instrumenten die (gelukkig) wel te horen zijn, zijn onder meer pedal steel, viool, slide gitaar (akoestisch) en accordeon. Dat laatste instrument wordt bespeeld door zijn zoon Bukka, van wie de vrouw Sally Allen ook nog een aantal nummers meezingt. Op die momenten komt de vergelijking met Sam Baker weer even opzetten. Mooi!

Bottom Of The World is een zeer geslaagd album. Hopelijk geeft het Allen wat meer bekendheid. Of in ieder de credits die deze voortreffelijke muzikant verdient. 1. Four Corners
 2. Queenie's Song
 3. Hold On To the House
 4. Do They Dream of Hell in Heaven
 5. The Bottom of the World
 6. Angels of the Wind
 7. Emergency Human Blood Courier
 8. Wake of the Red Witch
 9. The Gift
 10. Sidekick Anthem
 11. Covenant