×

Recensie

Roots

04 december 2013

David Newbould

Tennessee

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: self release

Tennessee David Newbould Roots 4 David Newbould – Tennessee Written in Music https://writteninmusic.com

David Newbould opent op zijn nieuwste album Tennessee met het nummer Always Coming Come (hieronder live te horen). Een goede keuze, het is namelijk een prachtig nummer dat erg uitnodigt om te blijven luisteren. Sterker, het is een nummer dat schreeuwt om meer. En meer geeft de in Canada geboren singer-songwriter uiteraard: in totaal telt het album 12 nummers, die bij elkaar bijna een uur duren en die te duiden zijn als americana. Die te duiden zijn als erg mooie americana!

Die opener is een enigszins uptempo countrytrack, met prachtige pedal steel en met nog mooiere, intens gedragen zang. Het nummer heeft een zeer toegankelijke melodie die snel in je systeem gaat zitten. Die invloed van country hoor je in veel meer nummers. Het is ook wel een logische invloed, aangezien Newbould sinds 2009 in Nashville woont. Daarmee is de titel van het album ook meteen verklaard.

Niet alle nummers op Tennessee zijn uptempo, gesteld kan worden dat er een mooie afwisseling in tempo te horen is. Die uptempo noemers hebben wat het ene moment wat ‘Petty’ in zich, het andere moment wat ‘Springsteen’, de ballads roepen meer een vergelijking op met iemand als Ryan Adams. Niet de minsten, maar in kwaliteit kan Newbould zich ook echt wel meten met deze grote namen. Ondanks wat meer productie komen de uptempo nummers toch het beste aan. Overigens, zonder daarmee te willen stellen dat de ballads dat niet doen.

Over de zang is al wat gezegd: Newbould weet hier veel emotie in te leggen. Nog mooier wordt de zang tijdens de momenten van samenzang, met zowel Rose Falcon als met Kalisa Ewing. Die samenzang is gelukkig te horen op flink wat nummers. Toch moet de singer-songwriter wel oppassen dat het wat betreft solozang niet zeurderig wordt. Hij zit zeker nog aan de goede kant van de grens hoor, maar hoe langzamer een nummer is, hoe meer hij in de gevarenzone komt.

Mede vanuit die gedachte kan gesteld worden dat de mooiste nummers op Tennessee de nummers zijn die te plaatsen zijn onder de noemer countryrock. Als je je dan bedenkt dat de ‘minste’ nummers ook al erg mooi zijn, dan zal het niet verbazen dat Tennessee 4 prachtige en zeer verdiende sterren krijgt. Luister en geniet!

https://www.youtube.com/watch?v=86cDtGQed0U 1. Always Coming Come
 2. Don’t Give Me Your Heart
 3. Live For Love
 4. Drifting Wayward
 5. You’re With Me
 6. Down For Your Love
 7. Lucinda
 8. It Can Always Be Worse
 9. Trying To Find The Good In Seeing Things
 10. Don’t Give Up On Love
 11. The Things We’ve Done
 12. She’s Got A Different Way