×

Recensie

Roots

11 november 2018

Surrender Hill

Tore Down Fences

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Betty Records

Tore Down Fences Surrender Hill Roots 3.5 Surrender Hill – Tore Down Fences Written in Music https://writteninmusic.com

Als zijn ouders het Zuid Afrikaanse Durban ontvluchten voor het geweld van de onlusten veroorzaakt door de apartheid wetten, belandt Robin Dean Salmon op een ranch in San Antonio. In Texas ontdekt hij de countrymuziek, maar het is aanvankelijk vooral de confrontatie met de punkrock van The Clash en The Ramones die sporen nalaat en Salmon besluit zelf een groep op te richten. Salmon verzeilt via Austin in New York, met See No Evil toert hij uitgebreid en brengt twee langspelers uit.

Na een bijna fataal motorongeluk in 1992 besluit Dean naar Atlanta te verhuizen om daar na een lange revalidatie als producer aan het werk te gaan. In de FMG studio’s blikt hij zo’n veertig werkstukken in, van traditionele Baptistgospel tot heavy metal. Naast dat studiowerk voor anderen brengt hij enkele albums onder eigen naam uit. Geïnspireerd door Rodney Crowell’s The Houston Kid evolueert dat solowerk op langspelers als Gasoline en Blackbird naar traditionele country vermengt met Texaanse roots.

In Sedino ontmoet hij zijn toekomstige vrouw Afton Seeking die na een periode als choreografe in New York met enkele songs in de handbagage terugkeert naar Arizona. Daar komt in 2015 het titelloze debuut van het tot Surrender Hill omgedoopte duo tot stand, voor de opvolger Right Here wordt uitgeweken naar Nashville en de opnamesessies van Tore Down Fences vinden eveneens in de Eastwood Studios plaats

Song geschreven vanuit het perspectief van twee singer-songwriters die samen het geluk vonden maar ook terugkijken naar de  minder rooskleurige periode voordien.

De gitaarakkoorden van Mike Waldron vermengen zich met de pedalsteel van Mike Daly vermengen zich in de energiek twangende opener If Can’t Have You. Beurteling komen Salmon en Seeking de op de voorgrond in bitterzoete getinte passages, “twenty years of whiskey rolling off my tongue, some drifters keep drifting, some married men stay put, some people go to church but that don’t make them good, some broken hearts keep breaking, some fires just won’t burn, me, I always found that lesson hard to learn”, horen we Salmon croonen in een hartverscheurend Up In Flames.

Seeking  debiteert Tore Down Fences, een song die oproept om de muren neer te halen, en dat is niet alleen in een relatie meer dan ooit toepasselijk. Met warm orgelspel verzeilen we in prachtige southern soul. De door Seeking  gebrachte ballade Still Summer Sky sleept je meteen mee evenals het op souvolle snarenlicks zwevende duet Brighter Shades Of Blue. Het zijn bovenal de momenten als de melodieuze zang naadloos versmelt, zoals in een ingetogen I Ride Alone, die echt het verschil maken met de hedendaagse doorsnee coutrystuff. 1. If I Can't Have You
 2. Brighter Shade Of Everything
 3. Time Moves On
 4. Up In Flames
 5. Tore Down Fences
 6. I Ride Alone
 7. Forever
 8. Ghosts That Fill The Room
 9. Get Along
 10. Stones
 11. Still Summer Sky
 12. Misbehave
 13. Pbr And Cigarettes