×

Recensie

Roots

11 april 2022

Surrender Hill

Just Another Honky Tonk in a Quiet Western Town

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Betty Records

Just Another Honky Tonk in a Quiet Western Town Surrender Hill Roots 4 Surrender Hill – Just Another Honky Tonk in a Quiet Western Town Written in Music https://writteninmusic.com

Dit duo bracht al eerder enkele fijn countryneske werkstukken uit. Robin Dean Salmon ontvlucht de Zuid-Afrikaanse apartheid en belandt in Texas. Na producerswerk in Atlanta en enkele soloplaten ontmoet hij Afton Seekins, een uit New York afkomstige choreografe met enkele songs in de handbagage. Het klikt wonderwel, in Arizona komt naast het echtelijke een muzikaal verbond tot stand dat in 2015 met een eerste langspeler bezegeld wordt onder de schuilnaam Surrender Hill.

Er volgen nog enkele langspelers die in Nashville, de nieuwe thuishaven van Salmon en Seeking, tot stand komen, na Right Here Right Now volgen Tore Down Fences en A Whole Lot Of Freedom. Langspelers waarin zelf gecomponeerde countrystuff, niet zelden met autobiografische inslag, wordt afgewisseld met diep doorleefde countrysoul.

De stopzetting van het drukke tourleven opent nieuwe perspectieven voor het werkeloze artiestenpaar. Thuis in Georgia zitten ze samen aan de schrijftafel en wellen de songs op. Naast de met hun persoonlijke leven verbonden situaties delven ze uitvoerig in het niet altijd rooskleurige bestaan van de cowboy.

Een genereus gevulde dubbellaar is het resultaat. Het eerste luik Just Another Honky Tonk verhaalt de omzwervingen van de eenzame cowboy die troost zoekt rond het kampvuur, melancholische momenten worden afgewisseld met ruige rodeo en saloonverhalen op ritmische Telecaster en pedalsteel twang.  Salmon komt meestal op het voorplan met zijn viriele zang terwijl vrouwtje Afton nooit ver weg is met ondersteunende zang en inn treurige passages als Call Upon My Friends en Some Days komt ze sporadisch het vocale voortouw. Manlief pendelt als eenzame, vermoeide veedrijver of ‘lone ranger’met zwierige westernswing in de voetsporen van Bob Wills. Van afgeladen honk tonks leiden eindeloze omzwervingen naar afgelegen negorijen, songs die bij momenten een haast tastbare wanhoop uitademen.

Die stoffige verlaten oorden vormen het thema in de tweede cd Quiet Western Town. De muzikale omkadering met aanvullende dobro en pedalsteel accenten van Mike Waldron en Mike Daley kleuren weerom dit al even overtuigende, door weemoedige herinneringen en observaties gevulde luik waarin de outlaw avonturen en de western traditie verder leeft in een tijdloze setting. 1. Cowboy Campfire Song
 2. Just Stay
 3. If This Ain’t My Rodeo
 4. Call Upon My Friends
 5. Just Another Honky Tonk
 6. Forgotten Town
 7. Heartache Goodbye
 8. Running Man
 9. Long Rider
 10. Some Days
 11. Heart Of Texas
 12. Swallow
 13. Tumbleweed
 14. One In The Same Love Your Neighbor
 15. Boomtown
 16. Quiet Western Town
 17. Back To Livin’
 18. Old Chair
 19. Sunshine And Silver Linings
 20. Arizona Morning
 21. Forever Mine
 22. Nothing But The Skin
 23. Dusty Horse