×

Recensie

Roots

27 maart 2019

Steve Earle & The Dukes

Guy

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Guy Steve Earle The Dukes Roots 4 Steve Earle & The Dukes – Guy Written in Music https://writteninmusic.com

Het is exact tien jaar geleden dat  Steve Earle de betreurde Townes Van Zandt met een hommage vereerde, op Townes figureerde ook Earle’s naar de iconische Texaanse troubadour genoemde zoon Justin Townes. Zo’n drie jaar geleden overleed Guy Clark, een notoire figuur in het country en singer-songwriters milieu en evenals Van Zandt van onschatbare waarde als muzikale mentor. Earle is nog een tiener als hij in Nashville de basgitaar van Rodney Crowell overneemt in Clark’s backingband. Enkele jaren later duikt hij op in het debuut  Guy Old N 1 tijdens de opnamesessies ontmoet hij  naast Crowell Emmylou Harris en harmonicaman Mickey Raphael.

Die wuiven samen met Terry Allen en Jerry Jeff Walker, evenals Earle vrienden voor het leven, de troubadour na een uur uit met Old Friends, een diep doorvoeld eresaluut in het met uitsluitend hoofdpunten opgevulde Guy. Nauwelijks zes dagen hadden Earle & The Dukes nodig om dat prachtige oeuvre te assimileren onder hoede van de vertrouwde studioman Ray Kennedy in de Roam & Board Studio in Nashville. De pedalsteel Van Ricky Jack Jackson en Elean Withmores fiddle zijn alomtegenwoordig terwijl  akoestische gitaren en mandoline worden afgewisseld met twangend snarenwerk.

Hoewel Clark zowat tot het  bittere einde meesterlijk, verhalend songwerk afleverde, het in 2013 uitgebrachte finale werkstuk My Favorite Picture Of You is een pareltje, komt vooral het vroegere werk aan bod. Dublin Blues vormt de aanloop naar een uitgebreide bloemlezing uit Old N°1. L.A Freeway en Desperados Waiting For A Train werden al naar waarde geschat door Jerry Jeff Walker nog voor Clark ze vereeuwigde. Met zijn uitgerafelde stembanden trekt Earle die nummers moeiteloos naar zich toe.  De zwierige honky tonk van Rita Balou, de countryfolk van The Ballad Of Laverne Captain Flint en het eveneens uit  Texas Cookin’ afkomstige The Last Gunfighter Ballad klinken doorleefder dan ooit.

Met een band als The Dukes laveert Earle moeiteloos tussen stevige countryrock en meer intimistische momenten. Out In The Parking Lot lijkt zo weggelopen uit zijn eigen onstuimig rockende beginperiode. De baardige troubadour komt even overtuigend over in een verscheurde ballade als She Ain’t Going Nowhere of in Sis Draper, een olijke huppellaar van Keltische signatuur.The Randal Knife een van Clarks meest intieme ontboezemingen snijdt al even diep als het origineel. Guy is een respectvolle hommage verwerkt in een onmiskenbare persoonlijke benadering. Een mooier muzikaal eerbetoon is nauwelijks denkbaar.

https://writteninmusic.com/roots/steve-earle-so-you-wannabe-an-outlaw/ 1. Dublin Blues
 2. L.A. Freeway
 3. Texas 1947
 4. Desperados Waiting For A Train
 5. Rita Ballou
 6. The Ballad Of Laverne And Captain Flint
 7. The Randall Knife
 8. Anyhow I Love You
 9. That Old Time Feeling
 10. Heartbroke
 11. The Last Gunfighter Ballad
 12. Out In The Parking Lot
 13. She Ain't Going Nowhere
 14. Sis Draper
 15. New Cut Road
 16. Old Friends