×

Recensie

Roots

11 juni 2024

Steve Dawson

Ghosts

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Pravda Records

Ghosts Steve Dawson Roots 3.5 Steve Dawson – Ghosts Written in Music https://writteninmusic.com

Het overlijden van zijn schoonouders, de ouders van zijn vrouw Diane Christiansen waarmee hij ruim twintig jaar geleden een duetalbum uitbracht, herinnerde Steve Dawson aan de dood van zijn moeder en een afwezige vader. Hij trok hij zich even terug  uit de muziekwereld. Na een verblijf in de Catskills Mountains, op het zomerkamp voor songwriters van Richard Thompson kwam de inspiratie en zin om de muzikale draad terug op te pakken. Vier jaar geleden passeerde in deze rubriek het voortreffelijke resultaat At The Bottom Of A Canyon In The Branches Of A Tree.

“It’s time to let some light in”, zucht Dawson  naast wie Nora O’ Connor en zijn vrouw Diane opduiken. Evenals op het voorgaande werkstuk is de prachtige cover een  schilderwerkje van haar hand. De muziek  klinkt al even prachtig vanaf  het aanstekelijke “It’s time to let some light in”.In tegenstelling tot de vorige langspeler die Dawson zowat in zijn eentje assembleerde is er ondersteuning van een voltallige band samengesteld met vertrouwde muzikanten uit Chicago. Een dameskoortje met Nora O’ Connor en Diane Christiaensen verzorgt de achtergrondzang.

Het toetsenwerk van Alton Smith en pedalsteel van Brian Wilde bieden een accurate wisselwerking met de gitaarpartijen en harmoniezang van Nora O’connor in Oh, California, een ode aan Dawsons geboortestaat. Leadville verhaalt het beklemmende leven voor een opgroeiende tiener die zijn weg zoekt in zo’n onooglijk  doodsaai plaatsje in Idaho, vergiftigd door virulent racisme en godsdienst fanatici, een meeslepende  countryrocker. De door spijt verscheurde soulballade It Was A Mistake wordt opgetild door Chris Greene en John Moore, het blazersduo van Soul Avengers.

Na de indringende pianoballade When I Finally Let You Down volgt nog  de afsluiter Weather in The Desert , een haast dramatisch afgelopen relaas over drankmisbruik in een uitzichtloze situatie, in een motel in de buurt van Joshua Tree. Ingrid Graudins die hierbij backingzang debiteert, overleed kort na de opnamesessies. Ghosts illustreert meer dan ooit de schromelijk onderschatte status van Dawson als singer-songwriter.  1. Time To Let Some Light in
  2. Oh, California
  3. Walking Cane
  4. Sooner Than Expected
  5. Leadville I
  6. t Was A Mistake
  7. I Am Glad To Be Alive
  8. A Mile South Of Town
  9. When I Finally Let You Down
  10. Weather In The Desert