×

Recensie

Roots

05 juli 2024

The Commoners

Restless

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Gypsy Soul

Restless The Commoners Roots 3.5 The Commoners – Restless Written in Music https://writteninmusic.com

Ze zijn afkomstig uit Canada maar muzikaal sporen The Commoners helemaal op de tracks van hun collega muzikanten uit het Diepe Zuiden. Het in Toronto  door zanger Chris Medhurst, die de gitaarpartijen deelt met Ross Hayes Citrullo opgezette kwartet met bassist Ben Spiller valt met de komst van drummer Adam Cannon en de toetsenman Miles Evans Brannagh in de juiste plooi. Getuige de tweede langspeler Find A Better Way en recente passages op Moulin Blues waar al een tipje van de sluier gelicht wordt van het nieuwe werkstuk.

Restless is de titel en dat is in dit geval bijzonder toepasselijk, vanaf de vliegende start van Devil Teasin’ Me wordt je genadeloos meegezogen in een kolkende brij van stampende rock met vurig orgelwerk en een ontketende zanger ondersteund door een stevige backbeat en dito vocale backing. Shake You Off  en The Way I Am manifesteren zich al even driftig. De voortrazende rollercoaster wordt even getemperd met de titeltrack, slepend gitaar- en orgelwerk versmelten naadloos in dat  relatieve rustpunt.

The Commoners worden wel eens als de Canadese Black Crowes bestempeld, niet verwonderlijk het met ontvlambaar gitaarwerk geladen southernrock repertoire en een begeesterende frontman met een soulstrot vertonen sterke gelijkenissen met die rockband uit Georgia. Gone Without Warning komt eveneens opvallend dicht in dicht in de buurt van de verrichtingen van de Robinson broertjes in de begindagen.

Body and Soul laat de gitaarescapades even de vrije loop. Fraai melodisch akoestisch gitaarwerk ondersteunt See You Again vervolgens nemen orgel en piano het over in een door het overlijden van de vader van drummer Cannon tijdens een Britse tournee geïnspireerde song. Too Soon To Know is eveneens een voortreffelijk ballade waarbij  Medhurst in de ontknoping de longen uit zijn lijf zingt.   Het ingetogen All That We Have  vormt een verassende, ingetogen afsluiter van Restless, een meer dan verdienstelijke opvolger voor Find A Way.        1. Devil Teasin' Me
  2. Shake You Off
  3. The Way I Am
  4. Restless
  5. Gone Without Warning
  6. Who Are You
  7. Body and Soul
  8. See You Again
  9. Too Soon to Know You
  10. All That We Have