×

Recensie

Roots

09 juli 2024

Sweet Joe Pye

Rise Early

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht in eigen beheer

Rise Early Sweet Joe Pye Roots 4 Sweet Joe Pye – Rise Early Written in Music https://writteninmusic.com

De old time/bluegrass-band Sweet Joe Pye wordt gevormd door ex-studenten van het Haagse conservatorium. Tegenwoordig wonen de bandleden in Parijs en Morgantown, West-Virginia. Annick Odom zingt en speelt gitaar en fiddle, Henri Colombat bespeelt de mandoline en de gitaar en Lucas Henri brengt banjo, gitaar en bas. De drie muzikanten hebben allen eveneens een achtergrond als professionele klassieke muzikanten. Sweet Joe Pye is echter de uitlaatklep voor traditionele Amerikaanse muziek.

Rise Early is niet het eerste wapenfeit van het trio. Zo bracht Sweet Joe Pye in 2019 de 4-track ep Elk River Blues uit. De twee ep’s hebben er in ieder geval voor gezorgd dat de groep een aardige reputatie heeft opgebouwd met haar eigen songs én met ballads en fiddle tunes uit de Appalachen.

De Vlaamse Odom zorgt aan het begin van de plaat even voor een verrassing met haar Nederlandstalige zang in een toch zo Amerikaanse context. Het werkt uitstekend; de track over een relatie in moeilijke omstandigheden komt lekker ongepolijst en authentiek over. ‘Het boeit me niet! … Ik zie u graag’. Fraai samenspel houdt de song levendig en boeiend.

Hierna is Moonwalk ingetogener. Een stemmige nieuwe dimensie wordt betreden. Het geluid van de mandoline en de gitaar druppelt fraai door de song heen. Deze vertelling over iemand door jong sterft door een kogel komt zeker binnen; een belofte in de kiem gesmoord. Sweet Joe Pye raakt ook hier de juiste snaren.

Contrabas, zwierige fiddle en doorzettingsvermogen kleuren het combo Rise Early & Sweet Joe Pye: ‘To those that try us and deny us, have us work both night and day / Well we’ll toil in the soil, but we’ll dance our nights away / Working till the day is gone dear, and the sun sets crimson red / Joyous is this summer, fireflies flickerin’ overhead’. Het einde van de song, gevormd door bas en fiddle, is als een speelse knipoog.

Uiteenlopende sferen, traditionele muziek bevolkt door oude en jonge zielen; Sweet Joe Pye heeft met Rise Early een vakkundige, mooi uitgebalanceerde maar vooral ook integere en innemende ep gemaakt.  1. Blote Voeten & Blue Crab
  2. Moonwalk
  3. Rise Early & Sweet Joe Pye