×

Recensie

Rock

20 oktober 2010

Star One – Victims Of The Modern

Victims Of The Modern Age

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: SPV

Victims Of The Modern Age Star One Rock 4 Star One – Victims Of The Modern Age Written in Music https://writteninmusic.com

Als er prijzen zouden worden uitgereikt voor productiviteit, dan behoort onze landgenoot Arjen Lucassen zeker tot de winnaars. Al jaren werkt hij gestaag aan een omvangrijk oeuvre van symfonisch getinte hardrock en progressieve metal. Lucassen vestigde zijn naam als componist met zijn project Ayreon waarvan Into The Electric Castle, The Human Equation en vooral 01011001 het commercieel gezien goed deden.

Naast Ayreon was Lucassen ook de man achter Star One, Guilt Machine en Ambeon. Van Star One verscheen in 2002 het debuut onder de wat flauwe naam Space Metal. Dit jaar is er eindelijk een opvolger: Victims Of The Modern Age. Voor zijn vorige projecten recruteerde Lucassen altijd een reeks topzangers en zangeressen uit binnen- en buitenland en Star One is geen uitzondering. Zo horen we o.a. Symphony X zanger Russell Allen, Damian Wilson van Threshold en Floor Jansen (Revamp, ex After Forever).

Lucassen is een ervaren componist die nummers met een kop en staart samenstelt en zorgt voor voldoende variatie op het album als in de nummers zelf. Uiteraard speelt hij zelf gitaar en neemt en passant ook het Hammond orgel, mellotron, minimoog en wat strijkpartijen voor zijn rekening. Lucassen huurde wat bevriende en getalenteerde collega’s in voor de bas, drum en keyboardpartijen en liet Gary Wehkamp nog wat gitaarsolo’s inspelen. Door de goede productie klinkt Victims Of The Modern Age als een klok of beter, een atomische klok om in het jargon van Star One te blijven.

Na een kort intro trapt het bombastische en pompeuze Digital Rain deze plaat af. De opbouw en het epische karakter roepen hier en daar associaties met Rainbow op. Die band horen we in meer nummers terug, maar Lucassen is echter niet voor een gat te vangen. Hier en daar zijn invloeden van bijvoorbeeld My Dying Bride te bespeuren en ook vlagen power metal waaien voorbij. Een kraker is Humans See, Humans Do, veruit het hardste nummer van de plaat met veel dubbele basdrums en incidenteel wat grunts. Ook het swingende Cassandra Complex is een geslaagd nummer met prachtig stuwende riffs en spetterende gitaarsolo’s. Victims Of The Modern Age is een must voor liefhebbers van progrock, symfonische rock en Lucassens eerdere werk.

Het is jammer dat een organisatie als BUMA/Stemra iemand als Lucassen niet de waardering geeft die hij verdient, maar prijzen uitreikt aan artiesten die veel minder hebben gepresteerd en altijd voor de makkelijke weg kiezen. Het tweede album van Star One is opnieuw een kwaliteitsproduct dat –naar ik vrees- helaas alleen een select publiek zal bereiken. Gelukkig weet dat publiek Lucassen wel op waarde te schatten. Hopelijk worden die kortzichtige knakkers van BUMA/Stemra ook nog een keer wakker.  1. Down the Rabbit Hole
  2. Digital Rain
  3. Earth That Was
  4. Victim of the Modern Age
  5. Human See, Human Do
  6. 24 Hours
  7. Cassandra Complex
  8. It's Alive, She's Alive, We're Alive
  9. It All Ends Here