×

Recensie

Alternative

24 september 2020

Spoon - Slay on Cue

Spoon

Girls Can Tell (vinyl)

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Matador

Girls Can Tell (vinyl) Spoon Alternative 4 Spoon – Girls Can Tell (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Onder de titel Slay On Cue worden alle albums van Spoon dit najaar door Matador Records opnieuw uitgebracht. Wij haken natuurlijk in met recensies van al die albums en de vinylversies in het bijzonder. Deze week: Girls Can Tell.

Op het in 2001 verschenen Girls Can Tell zijn de puntige indie gitaarrock randjes grotendeels verdwenen. Alsof de derde Spoon plaat in een professionele schoonheidsspecialist studio is opgenomen, en de tracks gepolijst de deur verlaten. Een groot contrast met energieke voorgangers A Series of Sneaks en de ruwe lo-fi sound van Telephono, welke het heerlijke nonchalante heeft, en waarmee ze met weinig geld en geen geschikt opnameapparatuur wel een overdonderend debuut afleveren.

Sporadisch echoot dat geluid nog in het smerige Britt Daniel gitaarspel en het keiharde Jim Eno slagwerk in Believing Is Art voort, die zichzelf in de rol van producer frontaal in de eindmix gooit. Maar zelfs daar zorgen donkere sfeervolle vintage orgelpartijen al voor een meer in balans zijnde geheel. Spoon kan zichzelf met het gegeven feliciteren dat de zoektocht naar een eigen geluid tot hun derde volwaardige album Girls Can Tell geleid heeft. Die hervonden rust zorgt voor een minder gejaagd eindresultaat.

Doordat de plaat eenvoudig in de thuisstudio van Jim Eno is opgenomen zijn de verse ideeën in het meest oorspronkelijke huiskamersfeertje op tape belandt. Door de rustige harmonische uitwerking ontstaat er ook ruimte voor evenwichtigere uitgebalanceerde sixties Lines in the Suit samenzang. De afgerafelde puntigheid is nog wel in het rockende uptempo Take A Walk en de Take The Fifth beatswing aanwezig waarbij de neuriënde bas van Josh Zarbo voor de laatste keer het voortouw neemt. Josh Zarbo is na zijn korte Love Ways EP absentie weer bij het tweetal Jim Eno en Britt Daniel teruggekeerd. Zijn aandeel brokkelt meer en meer af, zeker nu zijn twijfel om nog langer als een volwaardig lid binnen Spoon een rol te vervullen toeneemt.

Al stilletjes komt John Clayton in beeld, die zwaar onder de indruk van de Me and the Bean coverversie is welke oorspronkelijk door zijn eigen band The Sidehackers is uitgebracht. Deze fraaie dromerige vertolking verdient alle lof, en het lichthese grunge randje op de vocalen van Britt Daniel maakt het helemaal passend. John Clayton reikt op de volgende Kill the Moonlight plaat de band met zijn muzikale baskwaliteiten een tijdelijke ondersteunende rol toe.

Girls Can Tell is allemaal net wat soberder. De donkere pianogeluiden van Conrad Keely die normaal het meesterlijke …And You Will Know Us By The Trail Of Dead van een extra glans voorzien, zorgen hier voor de diepte in het door liefdesverdriet doordrenkte Everything Hits at Once en het treurende jaren zeventig getinte 1020 AM. Een prachtig vintage orkestraal stuk, waar hij toch mooi eventjes de hoofdrol in opeist.

De wisselwerking tussen de songs en de afwisseling tussen stevig werk en rustige radiovriendelijke passages geven de ups en downs in het leven weer. Zo zorgt het grimmige This Book Is A Movie voor een filmisch stoffig nachtelijk desert sfeertje, waarmee Spoon hun geoliede Texas roots verraden, wat ze mooi in het afsluitende Chicago at Night doorzetten.

De opstandige bravoure heeft ondertussen voor doordachte volwassenwording plaats gemaakt. Doordat het grote Elektra label Spoon afstompt is de band genoodzaakt om het zelf via de Do It Yourself methode op te lossen. Vreemd genoeg levert dit juist een standvastig geproduceerde plaat op waarmee ze ook voor andere bands een dienst bewijzen dat de invloed van een multinational niet zozeer tot een beter eindproduct leidt.

Kant A:

 1. Everything Hits at Once
 2. Believing Is Art
 3. Me and the Bean
 4. Lines in the Suit
 5. The Fitted Shirt

Kant B:

 1. Anything You Want
 2. Take a Walk
 3. 1020 AM
 4. Take the Fifth
 5. This Book Is a Movie
 6. Chicago at Night

Meer uit deze special

 1. Spoon – Telephono (vinyl)
 2. Spoon – Soft Effects EP (vinyl)
 3. Spoon – A Series Of Sneaks (vinyl)
 4. Spoon – Girls Can Tell (vinyl)
 5. Spoon – Kill The Moonlight (vinyl)
 6. Spoon – Gimme Fiction (vinyl)
 7. Spoon – Ga Ga Ga Ga Ga (vinyl)
 8. Spoon – Transference (vinyl)