×

Recensie

Alternative

08 oktober 2020

Spoon - Slay on Cue

Spoon

Gimme Fiction (vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Matador

Gimme Fiction (vinyl) Spoon Alternative 4.5 Spoon – Gimme Fiction (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Onder de titel Slay On Cue worden alle albums van Spoon dit najaar door Matador Records opnieuw uitgebracht. Wij haken natuurlijk in met recensies van al die albums en de vinylversies in het bijzonder. Deze week: Gimme Fiction.

Na jaren met energieke albums indruk gemaakt te hebben, hoewel die soms nog een wat tussen stijlen zwabberende band laten horen, is het uiteindelijk met hun vijfde album Gimme Fiction dat Spoon, drie jaar na voorganger Kill The Moonlight, haar sprankelende en volmaakte vorm vindt.

Natuurlijk heeft een band, eigenlijk elke muzikant en songschrijver, de tijd nodig om muzikaal te groeien. Er zijn er maar weinige die gelijk alles waar ze muzikaal voor staan in zich hebben. En dan hebben we het dus over de allergrootsten. Austin’s Spoon had daar dus eerst de ontdekkingsreis in albums voor nodig.

Gimme Fiction ontstond nadat songschrijver/zanger/gitarist Britt Daniel een huis aan de San Diego kust kreeg aangeboden om de songs voor een nieuw album te schrijven en dat eigenlijk mislukte. Het verblijf was heel fijn maar de songs kwamen niet zoals Daniel ze wilde. Maar de geest had rust gekregen tijdens zijn verblijf en eerst in een goedkoop huurhuis in Galveston, Texas en daarna in de oefenruimte kwamen de nieuwe songs als vanzelf rond.

Albumopener The Beats and Dragon, Adored werd de basis van alle songs die hij schreef. De titel van die song fungeerde zelfs enige tijd als albumtitel voordat Daniel besloot dat hij toch echt het woord gimme in de titel wilde hebben.

Gimme Fiction is zowel het meest gevarieerde als het meest ongedwongen album van de band. De songs op het album klinken alsof Daniel alle muzikale schroom van zich afgeworpen heeft en nu precies doet wat hij wil. De allereerste song die de band in de studio opnam was, verrassend genoeg, ook gelijk de eerste single: I Turn My Camera On. Een heerlijk funky song, met een tekst die verhaalt over social distancing vanachter de camera, die de band naar een groot publiek zou doorstoten.

De vijfde van Spoon is zo’n album dat je bij eerste beluistering gelijk in het hart sluit. Het heeft een heerlijke drive en de energie lift je gelijk op. Daarnaast heeft Daniel de beste songs denkbaar geschreven en zijn ze heerlijk dynamisch op tape gezet.

Naast de reeds eerder genoemde titeltrack en de eerste single schieten songs als The Two Sides Of Monsieur Valentine, The Delicate Place (Daniel’s ode aan het door hem veel gedraaide Prince album Around The World In A Day), Was It You?, They Never Got You, het super catchy Sister Jack en My Mathematical Mind er gelijk al uit. Maar bij meerdere luisterbeurten valt echt elke track volledig op zijn plek.

Gimme Fiction is het album waarvan je voelde dat het er bij Spoon, en in dit geval vooral ook bij songschrijver Daniel, in zat maar toch als een grote verrassing klinkt. Een album dat terecht als één van de beste van deze nieuwe eeuw gezien kan worden. Een geweldige collectie songs met een mooie albumcoherentie, geweldig gespeeld en met veel energie en emotie op plaat gezet.

Kant A:

 1. The Beast And Dragon, Adored
 2. Two Sides/Monsieur Valentine
 3. I Turn My Camera On
 4. My Mathematical Mind
 5. The Delicate Place
 6. Sister Jack

Kant B:

 1. I Summon You
 2. The Infinite Pet
 3. Was It You?
 4. They Never Got You
 5. Merchants Of Soul

Meer uit deze special

 1. Spoon – Telephono (vinyl)
 2. Spoon – Soft Effects EP (vinyl)
 3. Spoon – A Series Of Sneaks (vinyl)
 4. Spoon – Girls Can Tell (vinyl)
 5. Spoon – Kill The Moonlight (vinyl)
 6. Spoon – Gimme Fiction (vinyl)
 7. Spoon – Ga Ga Ga Ga Ga (vinyl)
 8. Spoon – Transference (vinyl)