×

Recensie

Alternative

01 oktober 2020

Spoon - Slay on Cue

Spoon

Kill The Moonlight (vinyl)

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Merge

Kill The Moonlight (vinyl) Spoon Alternative 4 Spoon – Kill The Moonlight (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Onder de titel Slay On Cue worden alle albums van Spoon dit najaar door Matador Records opnieuw uitgebracht. Wij haken natuurlijk in met recensies van al die albums en de vinylversies in het bijzonder. Deze week: Kill the Moonlight.

Spoon heeft serieus grote problemen tijdens het opnameproces van de vierde plaat Kill The Moonlight nu Josh Zarbo tijdelijk uit het beeld is verdwenen. Zoals aangegeven op Girls Can Tell lijkt de van The Sidehackers afkomstige John Clayton de geschikte persoon om de rol als basspeler op zich te nemen. Toch wordt er tevens gestoeid met het geluid van Roman Kuebler, die eerder in de indie rock band Roads To Space Travel het viersnarige instrument bespeelt. Uiteindelijk keert Josh Zarbo terug aan het front, waardoor er bij de afronding van Kill The Moonlight drie namen vermeld staan als bassist.

Ondanks deze domme pech kan de band wel aansluiten bij Merge Records, die vanaf nu samen met Matador verantwoordelijk zijn voor de distributie en re-releases van de albums. Het omzetten van het ruwe materiaal in uitgewerkte composities is het tweetal Britt Daniel en Jim Eno zo goed bevallen, dat ze ook nu de touwtjes strak in eigen handen houden. Het aandeel van de op de achtergrond al reeds aanwezige Mike McCarthy breid zich uit, en hij zal voorlopig als hoofdproducent aanwezig blijven.

Op Kill The Moonlight is het keyboardspeler Eggo Johanson die de hoofdrol opeist. De geruchten dat deze geheimzinnige figuur een alter-ego van Britt Daniel is, worden door de band tegengesproken, al wijst alles wel duidelijk die richting op. Het valt ook op dat de toetsen en gitaar bijna niet gezamenlijk in de schijnwerpers staan, maar elkaar steeds afwisselen.

In ieder geval weet hij met zijn onbuigzame orgelpartijen een agressief pre cyberpunk sausje toe te mengen aan het verder vrij minimalistische Small Stakes en stevige Jonathon Fisk, waarbij de gitaar wel heerlijk mag rond jengelen. Ook zijn bijdrage op de met swingende seventies pianotoetsen van The Way We Get By geven de doorslag. De toetsenist is de katalysator die de pulserende ritmesectie in werking zet, om er een dreigende ondertoon aan toe te voegen.

De vocalen van de uit Texas afkomstige Britt Daniel ademen in alles nog dat nonchalante Britse chauvinisme uit, al wordt er wel degelijk naar nieuwe invalshoeken gezocht. Het mag duidelijk zijn dat men in de Verenigde Staten ook op de hoogte is van het feit dat de Belgische muzikanten ondertussen de Europese markt beheersen. Er wordt geflirt met funky grooves en de verwijzingen naar de retro disco sound vliegen je op Kill The Moonlight heerlijk om je oren.

Het zwaarmoedige geluid van Girls Can Tell zet zich niet zozeer voort, daarvoor wordt het opgevrolijkt met aanstekelijke human beat box geluidjes en vrouwelijke zangpartijen die Stay Don’t Go een Frans Belgisch sexy sensueel tintje meegeven. Er wordt afgesloten met Paper Tiger waarbij de eerste naweeën van de punkbeweging voelbaar zijn en waarbij er steeds meer geëxperimenteerd wordt met Afro beats en Jamaicaanse dub.

De B-Kant opent verrassend sterk met de Bowieaanse glamrock van Someone Something, om vervolgens met de smerige David Lynch soundtrack surfgitaar van All the Pretty Girls Go to the City weer opnieuw winst te boeken. Dat lukt ze ook met het lawaaierige dansbare futuristische new wave van Back to the Life waarbij orkestrale samplers en Afro beat gitaarstijlakkoorden voor de opschudding zorgen.

Met het dromerige psychedelische Vittorio E. laat Spoon nogmaals horen dat de samenhang dan wel ontbreek, maar dat de variatie een goed vervangingsmiddel is waarmee de veelzijdigheid van de band nogmaals benadrukt wordt.

Kant A:

 1. Small Stakes
 2. The Way We Get By
 3. Something to Look Forward To
 4. Stay Don't Go
 5. Jonathon Fisk
 6. Paper Tiger

Kant B:

 1. Someone Something
 2. Don't Let It Get You Down
 3. All the Pretty Girls Go to the City
 4. You Gotta Feel It
 5. Back to the Life
 6. Vittorio E.

Meer uit deze special

 1. Spoon – Telephono (vinyl)
 2. Spoon – Soft Effects EP (vinyl)
 3. Spoon – A Series Of Sneaks (vinyl)
 4. Spoon – Girls Can Tell (vinyl)
 5. Spoon – Kill The Moonlight (vinyl)
 6. Spoon – Gimme Fiction (vinyl)
 7. Spoon – Ga Ga Ga Ga Ga (vinyl)
 8. Spoon – Transference (vinyl)