×

Recensie

Electronic

30 oktober 2020

Sonic Boom

All Things Being Equal

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Carpark

All Things Being Equal Sonic Boom Electronic 3.5 Sonic Boom – All Things Being Equal Written in Music https://writteninmusic.com

Het zwaar psychedelische Spacemen 3 dreigt in 1988 al ten onder te gaan aan de scheve financiële contractverhoudingen en een flink uit de hand lopende drugsconsumptie. Dat de spanningen al langer voelbaar waren blijkt wel uit het feit dat Peter Kember in 1990 onder zijn alter ego Sonic Boom aan Spectrum werkt, en deze ook daadwerkelijk uitbrengt. Zijn medebandleden hebben hier nog steeds een aandeel in, maar de sfeer binnen Spacemen 3 is dus al aardig verziekt, waardoor het definitieve einde niet kan uitblijven.

Toch weten het geniale duo Peter Kember en Jason Pierce er vervolgens nog twee verslavende bewustzijn bevorderende albums uit te persen voordat in 1991 de stekker er uitgetrokken wordt. Met vier indrukwekkende platen is hun cultstatus veilig gesteld en valt er nog weinig aan het verhaal toe te voegen. Spacemen 3 is klaar en afgesloten. Peter Kember verschijnt uit beeld met zijn weinig succesvolle Spectrum project, maar Jason Pierce weet zijn succes te continueren.

Spiritualized maakt een achttal indrukwekkende platen, waarbij op Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space de uiteindelijke vorm gewaarborgd wordt. Jason Pierce zwakt rond deze periode nog verder af in zijn bijna fatale leefgewoontes, die mede veroorzaakt worden door de scheiding met partner Kate Radley; de voormalige toetsenist van Spiritualized. Het levert een prachtige soulvolle hedendaagse gospelplaat op waarbij hij door het verdriet een verdoofde indruk maakte, al wordt het album terecht door critici binnengehaald als ultiem meesterwerk.

Zijn lichaam begint aardig af te takelen, en zijn kwetsbaarheid maakt van hem een gemakkelijke prooi voor schadelijke gezondheidsproblemen als levensbedreigende longontstekingen. Vervolgens krijgt hij nog te maken met zijn persoonlijke strijd tegen kanker en revancheert hij zich twee jaar geleden met het sterke And Nothing Hurt. Ondanks dat hij op het podium van Paradiso nog maar een schim van zichzelf is, zorgt hij mede door zijn goed geoliede band voor een spetterend optreden.

En dan volgt er totaal onverwachts in de zomer een teken van leven van zijn voormalige compagnon Peter Kember die onder Sonic Boom het lang verwachtte vervolg van Spectrum uitbrengt. All Things Being Equal komt helaas echter terecht op de grote stapel aan releases die door het Corona virus niet de verdiende aandacht krijgen. Ook hier blijft hij lang onopgemerkt, totdat in de herfst verschillende nieuwe releases uitgebracht worden, en bands bewust werken aan een doorstart.

Net als zijn oud collega blijft hij in die invloedrijke psychedelische hoek zitten. Waar Jason Pierce steeds verder de spirituele levendige bezieling opzoekt, blijft Peter Kember duidelijk hangen in de conservatieve elektronica. Geen grootschalige steun van een veelvoud aan gastmuzikanten en achtergrondzangeressen die hem naar een ander hoger, bijna hemels level begeleiden. Hier worden alleen synths en keyboards gebruikt. Het contrast kan bijna niet groter zijn, al ligt de basis bij beiden nog steeds in de psychedelica.

Vijf jaar heeft de cyberhippie er voor uitgetrokken om tot dit trippende eindproduct te komen. De vage teksten van het heerlijk dromerige Krautrock raamwerk Just Imagine benadrukt nogmaals dat de hallucinerende drugs nog steeds hun uitwerking niet missen en genoeg inspiratie vormen om een half decennia op te teren.

Het zit allemaal tegen de vage rand van de geestverruimende ambient aan waarmee begin jaren negentig de cooling down na een intensieve houseparty wordt ingeluid. De verheerlijking krijgt tegengas in het beangstigende My Echo, My Shadow and Me, waarbij de verdwaasde effecten van een bad trip voelbaar zijn.

De veelal verboden middelen van de avond daarvoor geven een ontspannend effect om in alle rust weer terug te keren in de waanzin van het alledaagse bestaan. Door de harde beats weg te filteren blijft er een relaxte Second Summer Of Love sfeertje achter die garant staat voor eeuwigdurende hete zomers. All Things Being Equal is een uitnodiging om een wandeling in het luilekkerland van Sonic Boom te maken, waar hemelhoge hennepplanten en kolossale paddenstoelen de natuurlijke omgeving vormen. Helaas is het ook een pijnlijke constatering die Peter Kember nog dieper het schemergebied indrukt, en niet op gelijkwaardige hoogte laat komen met het meesterbrein Jason Pierce.  1. Just Imagine
  2. Just a Little Piece of Me
  3. Things Like This (A Little Bit Deeper)
  4. Spinning Coins and Wishing on Clovers
  5. My Echo, My Shadow and Me
  6. On a Summer's Day
  7. The Way That You Live
  8. Tawkin Tekno
  9. I Can See Light Bend
  10. I Feel a Change Coming On