×

Concert

17 maart 2019

Zeer overtuigend Spiritualized in poptempel Paradiso

Geschreven door: Leon Pouwels

Setlist

 1. Come Together
 2. Shine a Light
 3. Stay With Me
 4. Soul on Fire
 5. Broken Heart
 6. A Perfect Miracle
 7. I'm Your Man
 8. Here It Comes (The Road) Let's Go
 9. Let's Dance
 10. On the Sunshine
 11. Damaged
 12. The Morning After
 13. The Prize
 14. Sail on Through
 15. So Long You Pretty Thing
 16. Oh! Happy Day

Het moet wel zo zijn dat Spiritualized als band zelf erg bepalend in het uitzoeken van geschikte concertlocaties is. De zuinigheid van het aantal optredens geeft het iets speciaals. Deze band komt met de soulvolle benadering het beste in Nederlands enige echte poptempel Paradiso tot hun recht. Hier wordt het startsein gegeven voor de 2019 tour, en dat er fans vanuit het thuisfront zijn mee gereist is overduidelijk hoorbaar. De voertaal is hier vanavond Engels. Spiritualized ondergaat een prettige ontwikkeling. Het psychedelische waarmee frontman Jason Pierce halverwege de jaren tachtig zichzelf met Spaceman 3 op de kaart zet is ondertussen voor een meer aardser geluid verruild. Al is dit ook weer niet de juiste benaming; in Paradiso bewijst hij dat hemels een treffendere benaming is. Klassieker Come Together heeft van oorsprong al een souljasje, maar wordt hier in een geluidsexplosie van overstuurde noise bedwelmd. Vanavond zoeken ze bij deze voortreffelijke opener direct de kern op. Door de ondersteunende vocalen van de drie gospelzangeressen krijg je het gevoel dat je als atheïst in een verbroederende kerkdienst meegevoerd wordt, al zal het enthousiasme van het publiek hieraan ook een grote bijdrage leveren. Alsof het psalmen betreffen, wordt netjes na elk nummer door de dames de bladzijdes van het songboek omgeslagen om met volle overtuiging hun ziel in de volgende song te leggen.

Na deze overdonderende introductie gaan ze vervolgens met het zweverige Shine A Light meer de diepte in. Verscholen achter zijn zonnebril en warrige haren blijft Pierce vrijwel bewegingloos zittend op een stoel zijn performance uitvoeren. Geen grootst gebaar naar het publiek, alles in volle overgave, waarbij de puurheid van het concert centraal staat. De onderschikte rol krijgt voornamelijk vorm door de strak spelende band en de prachtige lichteffecten die het gotische Paradiso een extra dimensie en kleur geven. Nog warmer wordt het vanaf de slide klanken van het wegdromende Stay With Me. Een paar keer wordt er een bezoeker na achteren gedragen, waarbij de emoties en de hitte tot een onbedoeld rustpunt leiden. Om vervolgens na tot bezinning en rust gekomen te zijn, vanuit de backlinie tevreden de rest van het optreden gevolgd wordt. Hier wil je absoluut getuige van zijn. Terwijl de muziek in een aangename ruis weg ebt, knikt men goedkeurend mee. Pierce heeft de oude bluesman uitstraling, zijn bescheiden opstelling aan de zijkant van het podium werkt hierbij prachtig in het voordeel. Op een positie waar hij zicht op zijn spelende medemuzikanten heeft, en als controlfreak elke movement kan volgen.

20190315_220215-4

Na een weergaloze bijna pijnlijk brandende uitvoering van Soul On Fire en het breekbare Broken Heart komt vervolgens hun geslaagde comeback album And Nothing Hurt aan bod. Deze wordt onder luid gejuich dan ook volledig gespeeld, in de volgorde waarmee ze de plaat vullen. De overgang naar A Perfect Miracle verloopt zo feilloos, waardoor het bijna ontgaat dat we hier met nieuwe tracks te maken hebben. Het klopt gewoon. De mooie aanloop naar het laatste wapenfeit bewijst weer eens de kracht van de band. Door niet te kiezen voor een concert waarbij er alleen in de toegift gebruik wordt gemaakt van ouder werk, heeft hier wel zijn voordeel. I’m Your Man is een ode aan de oude soul legendes en hiermee sluit Spiritualized aan op de Northern Soul van soortgelijke bands als The Charlatans en Primal Scream, die in het verleden ook daarin de inspiratie zoeken. Dat de studioversie van Here It Comes (The Road) Let’s Go al het gevoel geeft dat de lange weg naar het opnameproces bezongen wordt, bevestigen ze live nogmaals. De aangename vermoeidheid in de vocalen geven hier een prettige impuls aan. De meerwaarde van het driehoofdige gospelkoor komt op dit soort momenten nog sterker naar voren.

Ruimte voor experimenteren is er in het intro van Let’s Dance, welke aangenaam bejubeld wordt. De bijna kinderlijke klanken zorgen voor een moment tot innerlijke stilte. De nog meer voorover gebogen zanger trakteert ons vervolgens op het perfect bij de groepsnaam passende On The Sunshine. De trippende relaxte sfeer werkt tot een nieuw hoogtepunt toe. Als de lichten bijna doven zet de band Damaged in. Dit om het allemaal zo klein en intiem mogelijk te maken. Ondersteund door de bijna bovenaardse krachtige backing vocals met een bombastische progrock sound die zo in de jaren zeventig geplaatst kan worden. Het retro swingende The Morning After krijgt met de psychedelische invloeden een hedendaagse behandeling, waarmee eind vorige eeuw dance acts zichzelf succesvol op de kaart zetten. Dat dit niet uit een kunstmatig kastje komt, bewijst het erg op dreef zijnde, strak spelende Spiritualized. The Prize richt alle aandacht op de fragiel ogende Jason Pierce. Meer onderschikkend kan de band zich niet opstellen, alsof je met een intiem solo optreden te maken hebt. Natuurlijk eindigt het wel met de kenmerkende geluidsgolven, waar de zang doelbewust langzaam in weg zwemt. Met Sail On Through sluit hun laatste album af, en ook hier ronden ze daarmee de avond af. Tevreden kijkt een gevulde zaal ademloos toe, zich beseffend dat een geslaagde avond zich voltooid laat afsluiten. Echter na een korte onderbreking zijn ze voor de toegift terug die met So Long You Pretty Thing van hun voorlaatste plaat Sweet Heart Sweet Light begint. Nog meer hypnotiserend neemt de gospel je aan de hand mee om na de aangename cover van Edwin Hawkin Singers Oh Happy Day in euforie het verblindende licht van de zaallampen achter je te laten.

Setlist

 1. Come Together
 2. Shine a Light
 3. Stay With Me
 4. Soul on Fire
 5. Broken Heart
 6. A Perfect Miracle
 7. I'm Your Man
 8. Here It Comes (The Road) Let's Go
 9. Let's Dance
 10. On the Sunshine
 11. Damaged
 12. The Morning After
 13. The Prize
 14. Sail on Through
 15. So Long You Pretty Thing
 16. Oh! Happy Day