×

Recensie

Roots

24 oktober 2020

Ryan Martin

Wandercease

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: High Moon Records

Wandercease Ryan Martin Roots 4 Ryan Martin – Wandercease Written in Music https://writteninmusic.com

Verhuizen heeft soms een heilzame  uitwerking, in het geval van Ryan Martin is dat ook een verstandige beslissing. Eerder verkaste de jonge singer-songwriter vanuit de West Coast van  Californië naar New York City.  Daar probeert hij als jonge vader een door drugs beheerst woelige bestaan en de nasleep van een traumatisch auto-ongeval van zich af te schrijven met Gimme Some Light dat gekleurd werd door een voorzichtig, meer hoopvol uitzicht naar een betere toekomst.

Een zoektocht die Ryan verderzet met de verhuis naar Hudson Valley. In die meer rustgevende omgeving  zet hij herinneringen om in songs.  Die worden met assistentie van producer  Keny Siegal  accuraat vastgelegd. Siegal werkte eerder samen met Langhorne Slim, en voorzag recent Joseph Arthur, Tracy Bonham en recent Chuck Prophet van een gepaste soundtrack.

In zijn Old Soul Studios in Catskill  verzamelde hij plaatselijke muzikanten. Jonny Lam werkte eerder samen met Martin en ook nu  zorgt hij voor sfeervolle alomtegenwoordige accenten, evenals het toetsenwerk van Janed Samuel, die hier en daar synthesizer loops toevoegt, zoals in Fathers To Daughters  dat de vreugde van het prille vaderschap bezingt.

Het zijn vooral de bijdragen van Mikaela Davis die tijdens de sessies spontaan opwellende harmoniezang met haar harpspel combineert de toon aangeven. Het op een vlotte popsound flanerende Coma Kiss is daar een mooi voorbeeld van. Een evenmin vrolijk I Just Wanna Die draaft verder op een jachtige western twang met knappe picking.

Vooral het  meer  introspectieve, country getinte werk  van Martin speekt me aan  Als Martins fraaie zangpartijen genereus met harmonische gezangen gelardeerd worden zoals in Orphan Song, de prachtige titelsong Wandercease, evenals de  mooie piano ballade The Waking  verzeilen we in de aangename warm ademende  sound  van weleer uit Laurel Canyon.

Een lang uitgesmeerd Warm Lakes toont dat nog eens uitvoerig aan in de dromerige meeslepende ontknoping. Het persoonlijke songwerk wordt liefdevol en met accuraat vakmanschap verwerkt in een bijzonder hechte, lekker ouderwetse, muzikale samenwerking die bij iedere nieuwe beluistering bijzonder aangenaam aanvoelt.

  1. At Dusk
 2. Coma Kiss
 3. Orphan Song
 4. Wandercease
 5. Shame
 6. Father To Daughters
 7. I Just Wanna Die
 8. The Vulture
 9. Blue Rose
 10. Silver Chariot
 11. The Waking
 12. I Want You To Dance
 13. Warm Lakes