×

Recensie

Rock

06 december 2019

Rome

The Dublin Session

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Trisol

The Dublin Session Rome Rock 3.5 Rome – The Dublin Session Written in Music https://writteninmusic.com

Door gebruik te maken van extreme symboliek en zeer nationalistische teksten maakt Jérôme Reuter het zichzelf niet gemakkelijk. De toon is geregeld erg hard en confronterend, terwijl Rome zich op andere momenten romantisch en sprookjesachtig opstelt. Juist als deze prachtige neofolk kant zich openbaart, maak je kennis met een mooie gedragen voorstelling van de realistische droomwereld van Rome.

Als een naar zijn roots zoekende troubadour zwerft de Luxemburger Jérôme Reuter in Europa rond. Was zijn vorige standplaats nog Italië wat met zijn donkere politieke achtergrond de inspiratie vormde voor Le Ceneri di Heliodoro. De Ierse pubs en het woeste landschap vormen de basis voor The Dublin Session, waar hij samen met plaatselijke muzikanten op zoek gaat naar de verbintenis en raakvlakken tussen de verschillende achtergronden. Het sterke familiaire verlangen om samen met de gepassioneerde ruwe doorleefde inwoners muziek te maken staat hierbij op de voorgrond.

De Ierse traditie hoor je terug in de doorleefde sound. Door het gebruik van bouzouki, fluit, viool en Ierse doedelzak krijgen de songs van Rome juist de begeleiding die het beste bij de band past. De aandacht richt zich nu veel meer op de structuur van de nummers, en veel minder op de lyrics. Toch zijn deze ook weer overtuigend genoeg. Vaterland sluit perfect aan bij het onafhankelijks gevoel waarvoor jaren gestreden is. Dat eeuwige gevecht en het incasseren van het verlies en vol trots zich staande houden komt thematisch ook terug in Mann Für Mann.

Het is juist de kracht om de teleurstelling en somberheid niet om te buigen in haat en agressie. De verboden boodschap moet rijpen, en heeft dan wel meerdere luisterbeurten nodig voordat hij doel treft, maar dan blijft deze wel hangen. The Dublin Session komt in eerste instantie binnen als een veredelde unplugged plaat, maar is absoluut veel meer dan dat. Het vriendschappelijke karakter overheerst, want als eenmaal het vertrouwen gewonnen is, dan vloeit de drank, en is er tijd voor stoere verhalen.

Met de speeltijd van een klein half uurtje moet dit een tussenstation zijn in de zoektocht naar de geschiedenis van de Europese folklore. De tot koning gekroonde felle leeuw op de hoes wordt beschermd door de Shamrocks. Normaal gesymboliseerd in de vader, de zoon en de Heilige geest. Vreemd genoeg gebruikt Rome hier geen klavertje drie, maar juist een klavertje vier. Geluk zal hier wel gelijk staan aan positieve hoop.  1. Gair Na Lionn
  2. Antenora
  3. Evropa Irredenta
  4. Holy Ennui
  5. Slash'n'Burn
  6. Vaterland
  7. Mann Für Mann
  8. Rakes and Rovers
  9. Matt's Mazurka