×

Recensie

Rock

08 november 2023

Richard Hawley

Now Then: The Very Best of Richard Hawley

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: BMG

Now Then: The Very Best of Richard Hawley Richard Hawley Rock 4.5 Richard Hawley – Now Then: The Very Best of Richard Hawley Written in Music https://writteninmusic.com

Na acht albums kwam het perfecte moment om eens terug te kijken op de muziek die hij vanaf 2001 onder zijn eigen naam heeft uitgebracht: Now Then: The Very Best of Richard Hawley. Het is een heerlijk volle dubbelaar geworden (op vinyl 22 songs op de dubbel CD versie zelfs 32!) die een machtig overzicht in Hawley’s rijke oeuvre geeft.

Al was de start van zijn muzikale solo carrière met Richard Hawley (2001), Late Night Final (2001) en Lowedges (2003) nog wat onzichtbaar, vanaf het zeer succesvolle Coles Corner (2005), zijn grote solodoorbraakplaat, werd hij met de daarop volgende albums Lady’s Bridge (2007), Truelove’s Gutter (2009), Standing at the Sky’s Edge (2012), Hollow Meadows (2015) en Further (2019) en markante wereldster.

Afkomstig uit Sheffield bouwde hij met het trio Longpigs een reputatie op die hem uiteindelijk een plek in het razend populaire Pulp opleverde. Als gitarist. Met Coles Corner groot geworden werkte hij vervolgens met plaatgenoten Arctic Monkeys en ook met Paul Weller, Elbow (onder meer met The Fix van hun grote doorbraakplaat The Seldom Seen Kid) en Lisa Marie Presley. Maar het waren vooral zijn soloplaten en concerten met zijn geweldige band die hem vermaard maakten.

Zijn muzikale stijl ligt overduidelijk in de rock met een harde voedingsbodem in zijn Sheffield en heeft een gevoel van romantiek die naar de jaren vijftig en zestig (rockabilly en alles van labels als Chess Records en Sun Records) trekt. Het levert steeds weer tijdloze songs op die dan ook weer duidelijke lijnen naar Roy Orbison en Scott Walker, hoe verschillend die dan ook weer zijn, hebben.

Now Then: The Very Best of Richard Hawley is een fascinerende tocht door de prachtige muziek die Hawley met zijn band over de afgelopen twintig jaar vastlegde. Puur songs van hoge kwaliteit waarbij Hawley niet alleen zijn zo markante diepe stemgeluid prachtig naar voren weet te brengen als wel zijn geweldige gitaarspel. Niets voor niets wordt hij één van de beste gitaristen van het eiland genoemd.

Voor degenen die Hawley al kennen maar niet al zijn albums hebben is deze dubbelaar een absolute must have voor de nieuw geïnteresseerde binnenkomers een fantastische kennismaking. Vrijwel alles waar we op hoopten is te vinden op de vinylverzamelaar en alles op de CD-dubbelaar. Open Up Your Door is wat dat aangaat de ideale opener. Het herbergt alles wat Hawley zo onweerstaanbaar maakt in die prachtige en zo liefdevolle opbouw en climax met volvette strijkers.

De kwaliteit blijft bovenmatig hoog met toptracks als Tonight the Streets Are Ours, Coles Corner, Standing at the Sky’s Edge, The Ocean, For Your Lover Give Some Time, Our Darkness en Don’t Stare at the Sun en het geniale There’s A Storm A Comin’ om er maar een paar te noemen. Waar je op de dubbel-CD dan ook nog het machtige en langgerekte Remorse Code (van meesterwerk Truelove’s Gutter) erbij krijgt.

De vinyl en CD versie verschillen trouwens op meerdere fronten. Sommige tracks zijn op vinyl wel en CD niet te vinden. Opvallend trouwens hoe Hawley en zijn muzikale maatje Colin Elliot de verzamelaars niet chronologisch hebben laten lopen maar alle tracks door elkaar hebben gehusseld om de tijdloosheid van de muziek van Hawley aan te geven. Het levert een lekker opwindende mix aan songs op die soms even hard rocken als dat ze daarna melancholiek emotioneren.

Now Then: The Very Best of Richard Hawley is een meesterlijke verzamelaar die maar weer eens meesterlijk aangeeft wat de grote klasse van Hawley is. Now Then: The Very Best of Richard Hawley is een fascinerende tijdreis door de carrière van Hawley wiens muziek even tijdloos als indrukwekkend van schoonheid is.

Kant A:

 1. Open Up Your Door
 2. Midnight Train
 3. Tonight The Streets Are Ours
 4. Coles Corner
 5. Ballad Of A Thin Man
 6. Baby, You’re My Light

Kant B:

 1. Not The Only Road
 2. My Little Treasures
 3. Standing At The Sky’s Edge
 4. Heart Of Oak
 5. The Ocean

Kant A:

 1. Seek It
 2. Off My Mind
 3. Coming Home
 4. I Still Want You
 5. Just Like The Rain
 6. Run For Me

Kant B:

 1. Alone
 2. For Your Lover Give Some Time
 3. Serious
 4. Don’t Stare At The Sun
 5. There’s A Storm A’Comin’