×

Richard Hawley

Standing At The Sky's Edge

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Parlophone

Standing At The Sky's Edge Richard Hawley Pop 4.5 Richard Hawley – Standing At The Sky’s Edge Written in Music https://writteninmusic.com

Met zijn zevende geweldige album moet het nu eindelijk ook voor Richard Hawley in Nederland maar eens gaan gebeuren. Want wat een geweldige muziek maakt deze held uit Sheffield toch.

In thuisland Engeland brak Hawley door met het meesterlijke Coles Corner in 2005, nadat hij daarvoor furore had gemaakt met The Longpigs en een gastrol in Pulp, de band van zijn goede vriend Jarvis Cocker. Coles Corner was reeds zijn 3de volledige album en tevens het werk waarop alle aantrekkelijke Hawley elementen samenkwamen: Zijn geweldige rokerige croony stem, zijn ruimtelijke gitaarwerk en de heerlijk opbouwende composities. Het daarop volgende Lady’s Bridge uit 2007 was al net zo’n fijne gebeurtenis. Met Truelove’s Gutter uit 2009 bereikte hij zijn voorlopige hoogtepunt. Wonderbaarlijk mooie en gedragen composities, geweldig gespeeld en gezongen. (luister naar het indrukwekkende Remorse Code en je weet waar ik het over heb). Het album was mijn absoluut favoriete album van dat jaar.

Met zijn nieuwe album Standing At The Sky’s Edge heeft Hawley voor een verfrissend nieuw en steviger geluid gekozen. De geweldige eerste single Leave Your Body Behind You gaf dat al fraai aan. Dat het gehele album nog beter zou zijn, hadden we niet kunnen verwachten maar gelijk vanaf de openingsklanken van albumopener She Brings The Sunlight weet je dat het goed zit. Die heerlijk psychedelische gitaarmuur die Hawley opentrekt sluit perfect aan op de fijne galm die hij over zijn eigen stem heeft gezet. Want Hawley weet heel goed hoe hij zijn eigen sound moet evolueren en hoe hij dat vastlegt. Met het daarop volgende titelnummer en Time Will Bring You Winter houdt hij de spanning perfect vast en met het heerlijk stevige Down In The Woods heeft hij gelijk een meesterstuk gemaakt. Geweldige song met heerlijke opbouw en fascinerend gitaarwerk.

Seek It is dan weer zo’n vintage ballad, zoals alleen Hawley deze kan maken. Prachtig gedragen melodie, super zanglijn en zo vloeiend gespeeld dat je er stil van wordt. Don’t Stare At The Sun is wederom een ballad en zowaar nog mooier. Fantastisch opbouwend, wonderbaarlijk fraai gitaarwerk en werkelijk overdonderend opgenomen. Een van de allermooiste Hawley songs ever! De power wordt hervonden met The Wood Colliers Grave en de geweldige single Leave Your Body Behind You sluit daar naadloos op aan. Before is tenslotte de mooie celebrale afsluiter. Begonnen als een ballad ontspint de track zich met meesterlijk gitaarwerk tot een prachtige finale.

Standing At The Sky’s Edge is typisch zo’n album waarvan je hoopt dat een artiest dat maakt op basis van zijn voorgaande werk. Hoe anders dan Truelove’s Gutter is Standing At The Sky’s Edge net zo’n meesterwerk.  1. She Brings The Sunlight
  2. Standing At The Sky's Edge
  3. Time Will Bring You Winter
  4. Down In The Woods
  5. Seek It
  6. Don't Stare At The Sun
  7. The Wood Collier's Grave
  8. Leave Your Body Behind You
  9. Before