×

Recensie

Roots

10 mei 2024

Peter Gallway

LAURA

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Gallway Bay Music

LAURA Peter Gallway Roots 4 Peter Gallway – LAURA Written in Music https://writteninmusic.com

De zwart wit-foto toont een close-up van de ontblote armen van een jongedame die op de pianovleugel leunen, in de rechter bovenhoek merken we nog net een stukje van het gezicht en ravenzwarte haar. Laura, dat moet La Nyro zijn, de onvolprezen betreurde singer-songwriter die als prille chanteuse/pianiste, het publiek in de New Yorkse clubs begeesterde. Songs die ze nog tijdens haar tienerjaren componeerde, verzeilden in 1967 op More Than a New Discovery, een bijzonder toepasselijke titel voor dat debuut van de jonge muzikante.

Even later stonden gerenommeerde artiesten in de rij voor haar werk. The 5th Dimension pikte Wedding Bell Blues op, het zou niet de laatste Nyro song zijn die het vocale kwintet adopteerde. Barbara Streisand nam onder andere Stoney End op en Blood Sweat & Tears koos voor And When I Die. Uit de opvolger Eli and The Thirteen Confessions werd niet alleen de titeltrack geplukt.

Peter Gallway, een notoire fan van Nyro’s songwerk, die in de beginperiode al de concerten volgde was in New York voor studiosessies met The 5th Avenue Band, verzorgde het voorprogramma en raakte bevriend met Laura. In haar penthouse musiceerden ze samen met uitzicht op de New Yorkse skyline. Die creatieve wisselwerking liet een onuitwisbare indruk na op de jonge muzikant. Ondertussen is Gallway bijna zes decennia actief als muzikant producer en begenadigd singer-songwriter, getuige zijn solowerk en Hatcheck Girl, de intense samenwerking met zijn getalenteerde vrouw Annie Gallup. Na Grace Street leverde Gallway begin dit jaar met Parker Gray nog My Fearless Career af.

In 1997 vlak na het overlijden van Nyro leidde Gallway het project Time and Love, een met een indrukwekkende lijst diva’s bevolkt eerbetoon in goede banen. LAURA knutselde Peter in zijn eentje in elkaar in zijn homestudio in de recente thuishaven Portland in Maine.

Het zonnige op prachtig jazzy snarenwerk meanderende Stoned Soul Picnic en de tedere ballade Emmie zijn afkomstig van het uit 1968 daterende Eli and the Thirteen Confessions. Met een uitgebreide selectie uit New York Tendaberry keert Gallway terug naar de gekoesterde periode in New York. Na de verstilde titelsong volgt de op ingetogen swing drijvende Mercy on Broadway en Gibsom Street, plaatsen die bijzondere herinneringen oproepen voor de muzikant.

Gallway weet als geen ander de sfeer van het nachtelijke New York City te schetsen in weldadige after hours jazz. De oorspronkelijke uitvoeringen aan de piano blijven onovertroffen, Peter Gallways persoonlijke, door geïnspireerde gitaarakkoorden opgebouwde benadering die wordt afgesloten door Time and Love vormen jaar 27 jaar na het ontvallen van Laura Nyro een weergaloze ode.  1. Stoned Soul Picnic
  2. Eli's Comin'
  3. Emmie
  4. New York Tendaberry
  5. Mercy on
  6. Gibsom Street
  7. You Don't Love Me When I Cry
  8. Time and Love