×

Recensie

Roots

15 januari 2024

Parker Gray

My Fearless Career

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Gallway Bay Music

My Fearless Career Parker Gray Roots 4 Parker Gray – My Fearless Career Written in Music https://writteninmusic.com

Vorig jaar pakte Peter Gallway na enkele muzikale projecten met The Real Band nog  eens uit met het in de nasleep van reeks soloconcerten tot stand gekomen Grace Street.  Verfijnd, intimistisch songwerk met aanknopingspunten naar het verleden. Een benadering die eveneens essentieel is voor Parker Gray, het opmerkelijke samenwerkingsproject met de Britse synthesizer tovenaar en producer Harvey Jones. Het duo leverde onder de schuilnaam Parker Gray Luminous Darkness af, een geïnspireerde trip naar Gallway’s verre verleden.

Op de opvolger van dit uit 2020 daterende duo werkstuk wordt opgestart met de introductie So. Het gaat verder met het op een geprogrammeerde wolk van toetsen en percussie drijvende That’s Where the Light Gets In.

De ondertussen vertrouwde diepe parlandozang diept verhalen uit het muzikale verleden op in The Strangers. Dat verwijst uiteraard niet naar het ‘Antwaarpse’ kolderkwartet, het is de naam van het eerste groepje dat Peter met zijn vriend Kenny in New York City opzette. Op uitwaaierende gitaarklanken  wordt de kennismaking met Elvis verhaalt, herinneringen aan Gallway’s allereerste concert in ’64, The Rolling Stones In Madison Square Garden. En de eerste akkoorden die de tieners    eigenhandig uit de snaren van hun gitaren persten.

Een mindere periode uit de jeugdjaren duikt op in Draft Notice 1966, een donkere spoken word over drugs en traumatische ervaringen met de repressieve aanpak. In het dromerige  In Cold ’27 vermeiën synths klanken zich met een ronde bas en de cello van gastmuzikante Noah Hoffeld.

Zachte bugeltonen van Harvey en al even zwoele zang van Peter’s levensgezellin Annie Gallup larderen My Fearless Career en we verzeilen we even in Parijs, ooit Gallways tweede thuishaven. We horen de zang van Gallup terug op de achtergrond in het treurige Brain Falls on the Harbor dat op een haast vloeiend passeert in de verte uitstervende blazerstonen.

De afsluitende pianoballade Charles Bukowski, een persoonlijke, visionaire ode aan de befaamde poëet en novelle schrijver uit LA, sluit dit werkstuk van Parker Gray af, duidelijk meer dan een tussendoortje van de onvolprezen songsmid en muzikant.  Van Annie Gallup komt binnenkort nieuw solowerk uit en we kijken al even hoopvol uit naar een vervolg van de Hatcheck Girl cyclus.

 



  1. So
  2. That's Where The Light Get In
  3. The Strangers
  4. My Fearless Career
  5. Draft Notice 1966
  6. Dangerous
  7. In Cold '27
  8. Black Ice
  9. Rain Falls Down The Harbor
  10. Charles Bukowski