×

Recensie

Roots

06 juli 2023

Peter Gallway

Grace Street

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Gallway Bay Music

Grace Street Peter Gallway Roots 4 Peter Gallway – Grace Street Written in Music https://writteninmusic.com

Dit voorjaar reisde Peter Gallway af naar Japan voor een reeks soloconcerten. Het werd een intense beleving van het songwerk in de intimiteit van kleinere ruimten. Het inspireerde Gallway om met dat materiaal terug aan de slag te gaan in de studio in Portland, Maine waar hij nu al een tijdje resideert met zijn levensgezellin Annie Gallup, de andere helft van Hatcheck Girl. Met dat duo bouwde Gallway naast zijn productiewerk een meer dan behoorlijk gestoffeerde discografie uit met The Fith Avenue Band, Ohio Knox, het solowerk, het  Parker Gray project met de Britse toetsenist Harvey Jones en de recente release It’s Deliberate  met The Real Band brengt de teller op ruim dertig.

Op de hoesfoto zien we Gallway met de onafscheidelijke pet getooid, aan het werk, vrouwtje Annie lijkt afwezig, ze zorgde voor de lay-out en de foto’s. De song die je hoort na Under Those Trees, een melancholisch verhaal dat naar een ver verleden meandert, is samen met Gallup gecomponeerd. Just Think Back refereert eveneens naar lang vervlogen tijden, een eerste confrontatie als kind met muziek. Gallway weet als vanouds een bijzondere sfeer op te roepen. De sobere begeleiding van expressieve, galmende akkoorden op Gallway’s oude Godin 5th Avenue gitaar is hier niet vreemd aan en ondersteunen de met zacht prevelende zang gebrachte verhalen.

Texas stamt uit de Hatcheck Periode verhaalt de zoektocht naar de plaatselijke songwriters en oude vrienden met duistere associaties, in Nor’eastern keert hij terug naar de periode in Ohio die evenmin  vrolijkheid uitstraalt. Het ritmische It’s Deliberate, de titelsong van de recente langspeler met The Real Band  overleeft in deze tot de essentie gestripte versie.

Met het aan Joni Mitchell opgedragen Steel Clouds and Cold Rain is het poëtisch relaas van een al dan niet fictieve ontmoeting in New York met La Mitchell, het laat in ieder geval een treffend beeld na van een ongenaakbare lady. Up In The County schetst het leven op het platteland.

De uit het wonderlijke Manhattan Nocturne opgediepte afsluiter Nine Bridges flaneert op jazzy akkoorden is een gedroomde afsluiter van Grace Street, een uitgekiende selectie van ouder songwerk dat in deze uitgebeende interpretaties moeiteloos overeind blijft.  1. Under Those Trees
  2. Just Think Back
  3. Texas
  4. Nor'easter
  5. It's Deliberate
  6. Steel Clouds and Cold Cold Rain
  7. Up In The county
  8. You've Got Your Heart
  9. Not This Time
  10. Nine Bridges