Peter Gabriel
Passion (half speed triple vinyl)
Het blijft ongelooflijke muziek die Peter Gabriel maakte voor de Martin Scorsese film The Last Temptation of Christ. Met nog meer composities uitgebreid, nadat de film al even in de bioscopen draaide, bracht hij Passion uit als opzichzelfstaand album. Nu hij ook dit meesterlijke album op 45 toeren afspelend half-speed remastered heeft uitgebracht krijgt de muziek meer dan ooit, alle emotionele lading die ze verdient.
Gabriel nam Passion op na het doorslaande succes van So, dat hem een wereldster maakte. Met het geld dat hij verdiende zette hij in samenwerking met WOMAD een eigen platenlabel op, in eerste instantie vrijwel volledig bedoeld muziek uit andere delen van de wereld aandacht te geven maar al snel ook het label waarop hij voortaan zijn eigen albums zou gaan uitbrengen. Passion was de allereerste release voor het label.
Passion kende een spannende voorgeschiedenis. Martin Scorsese benaderde Gabriel nadat hij de Alan Parker film Birdy had gezien en weggeblazen werd door de soundtrack die Gabriel daarvoor gemaakt had. Scorsese wilde het verhaal The Last Temptation of Christ, een controversieel verhaal van de Griekse schrijver Nikos Kanzantzakis, gaan verfilmen, en had vermaard scenarioschrijver Paul Schrader opdracht gegeven deze tot een script te verwerken. Het verhaal van Kanzantzakis vertelt het verhaal van een twijfelende Jezus die hangend aan het kruis hallucineert dat hij de dood ontsnapt en dat hij een getrouwd man is en een gezin gesticht heeft. Een verhaal dat in religieuze kringen gelijk al tot veel consternatie en tegenwerking leidde.
Om zich op het schrijven en maken van de muziek voor te bereiden ging Gabriel op bezoek bij de British Library, waarvan gezegd wordt dat ze de grootse discotheek ter wereld hebben. Voor inspiratie dook hij het archief in vooral op zoek naar muziek uit het Midden-Oosten en Azië, waarvan hij over de jaren al flink wat basiskennis had opgedaan als mede-oprichter van Womad, een organisatie opgezet om de muzikale werelden dichter bij elkaar te brengen en die onder meer het vermaarde festival dichtbij Bristol kent.
De muziek die hij daar verzamelde bleek de basis van wat de soundtrack van de film zou worden. In een sublieme mix van eigen muziek, traditionele niet westerse en hedendaagse instrumenten, synthesizers, alle in die tijd aanwezige computermogelijkheden en met de hulp van zowel westerse als wereldmuzikanten creëerde Gabriel in zijn eigen Real World studio’s (ook met het verdiende geld van So in 1986 gebouwd) een nieuwe muzikale wereld.
De muziek die Gabriel op Passion laat horen blijft revolutionair. Luister alleen al eens naar zo’n track als Disturbed, vrijwel op het eind van het album. Wat een briljante muzikale wereld trekt hij daar toch open: Egyptisch surbo- en tabla-spel vermengd met percussie uit Jemen en Afrika en prachtig vioolspel van de Indiase L. Shankar en Gabriel zelf als de geniale geluidsmixer tussenin.
Maar er is zoveel meer. De albumopener The Feeling Begins met die briljante met percussie opgebouwde spanning, de titeltrack met dat prachtig vervormde trompetgeluid van Jon Hassell en die immer imponerende stem van Nusrat Fateh Ali Khan, dat prachtige koor zingend op With This Love, het de prachtige versie van die compsoitie met die tranen trekkend mooie hobo partij van Robin Canter en natuurlijk het hemelbestormende Of These, Hope dat eenmaal gehoord de rest van je leven bij je blijft. Wat een brute combinatie van bas en drums en wat een krachtig muzikaal statement.
Met Passion creëerde Gabriel niet alleen een soundtrack als geen andere ooit daarvoor, maar effende hij ook het pad naar een nieuwe muzikale wereld die voordien voor de meest mensen afgesloten was. Passion was een baanbrekend album dat wereldsterren als Nusrat Fateh Ali Khan, Baaba Maal en Youssou N’dour bij het westerse publiek introduceerde.
Passion blijft een album dat je nog steeds naar adem happend achterlaat. Het emotionele gedachtengoed van Gabriel verpakt in zulke hemelbestormend mooie composities dat het de soundtrackwereld voorgoed veranderde. Voor diegenen die de film kennen is de soundtrack een mooi moment de beelden terug te halen. Maar Passion kan ook ontzettend goed op zichzelf staan. Het is het werk van een muzikant in absolute topvorm die vrij in gedachten zijn hart optimaal heeft laten spreken. Passion is een absoluut meesterwerk.
Over het vinyl: Passion is net als Gabriel 1, 2, 3, 4, So, Us en Up uitgebracht op vinyl in het zogenaamde Half-Speed Remastered geluid en is op 45 toeren af te draaien. Geperst op lekker zwaar 180-grams vinyl laten de albums de optimale geluidskwaliteit horen. Het vinyl werd geperst door de bekende Matt Colton bij Alchemy Mastering, gemasterd door Tony Cousins bij Metropolis en alles werd gecoördineerd door Gabriels belangrijke sound engineer Richard Chappell. Juist door deze expertise in te schakelen klinkt de albums nu beter dan ooit. De vinyl edities zijn uitgevoerd in lekker dikke hoezen met het originele artwork en extra veel foto’s. Passion kent een triple vinyl uitvoering waarbij de muziek op 5 kanten afspeelbaar heeft en de zesde kant een prachtige gravure kent.