×

Recensie

World

10 april 2024

Oluma

Cooking Time

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: One World Records

Cooking Time Oluma World 4 Oluma – Cooking Time Written in Music https://writteninmusic.com

De band Oluma komt uit Berlijn en werd in 2021 opgericht door bassist Gregor Nicolai, drummer/percussionist André van der Heide en altsaxofonist/fluitist Roman Polatsky. Zij hebben de twaalf tracks van dit instrumentale album vol jazzy afro grooves gecomponeerd. De muziek van deze band zou deels kunnen worden omschreven als geïmproviseerde Afro-jazz.

Het album begint eerst rustig maar wordt al snel uptempo in de openingstrack Felantropique, die gekenmerkt wordt door een Afro-beat-achtig ritme en krachtige en energieke blazers (altsaxofoon, baritonsax, trompet en trompet) die een jazzy touch geven aan de bijzondere muziek van Oluma. Dit is meteen zeer swingend, net als de volgende track Cooking Time, die aangeeft dat de band niet alleen op het podium bij elkaar is maar ook samen eet. In Cooking Time is mooi spel op de baritonsax door Henrik Baumgarten te horen.

De volgende tracks Tangerine en Interlude zijn rustig. In Tangerine valt ook het twinkelende elektrische gitaarspel op en de keyboardsound. Dat zal voor meer tracks gelden. Achtronaut is even dansbaar als Felantropique, is af en toe zeer percussief en wordt erg sterk door de blazers erbij. Oddacity is de meest jazzy track van dit album en zeer goed gearrangeerd.

Het uptempo ritme in Hasty Train geeft het gevoel alsof je in een sneltrein zit. Song for Paulo heeft een Latin-jazz-achtig karakter. Jello begint met krachtige drums en is ook percussief maar net als in de andere tracks voeren de blazers vaak de boventoon. Dit album wordt sowieso gekenmerkt door bijzondere global grooves die soms West-Afrikaans klinken. Mede daardoor is Cooking Time een bijzonder crossover-album geworden.

  1. Felantropique
 2. Cooking Time
 3. Tangerine
 4. Interlude
 5. Achtronaut
 6. Oddacity
 7. Hasty Train
 8. Sunrow
 9. On A Walk
 10. Song For Paulo
 11. Jello
 12. HCR Skit