×

Recensie

Roots

15 februari 2021

NinaLynn

Hummingbird

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Strictly Country Records

Hummingbird NinaLynn Roots 4 NinaLynn – Hummingbird Written in Music https://writteninmusic.com

Soms biedt een uitzichtloze lockdown situatie onverhoopte opportuniteiten. NinaLynn Woerden rondde haar studies politieke wetenschappen succesvol af en plande een uitgebreide wereldreis. De Covid pandemie belette dat voorlopig. Geïnspireerd door Taylor Swift pakte Nina de gitaar op en begint haar eigen liedjes te componeren, naast bluegrass komen invloeden van Alison Krauss en Emmylou Harris bij de popmelodieën die zich in haar hoofd nestelen.

De ondertussen al een tijdje als singer-songwriter actieve Nederlandse zangeres zet haar activiteiten verder, in het gedwongen thuis isolement  komt nieuw songwerk tot stand dat wordt vastgelegd in de studio van Janus Koolen in Doornenburg. Koolen verzorgt de productie en is alomtegenwoordig als multi-instrumentalist. Samen met enkele vertrouwde collega’s zoals Arthur Bont en Lucas Beukers zorgen ze voor een gevarieerde soundtrack bij het door NinaLynn aangebrachte materiaal dat op dit voortreffelijke debuut aan bod komt.

Banjo en slidegitaar ondersteunen de heldere zang van Head Over Heart, luchtige countrypop. In Grandma & I worden herinneringen opgehaald aan verjaardagfeestjes bij oma en schuifelt op vrolijk ragtime ritme waarbij de klarinet het hoogste woord voert. Met A Bold Young Farmer, hier niet onterecht als traditional vermeld, worden de Transatlantische folkwortels blootgelegd. Dat Eva Cassidy die song van John Renbourn ooit coverde vormde wellicht de aanleiding voor deze persoonlijke adaptatie

Het is overigens de enige cover die hier terug te vinden is Nina’s eigen verhalen zoals Conwy Bay sluiten daar naadloos bij aan met de viool van Joost van Es en melancholische harmoniezang van Annemiek Samson. Die wordt als co-auteur vermeld van het al even fraaie Seasons, een op wonderlijk golvend snarenwerk drijvend zeemzoete epos, in de ontknoping kreunen zus Sophie en vader Rob even verdienstelijk mee.

Na een sterk bluegrass getinte Spirit Guide onthult Home nog eens nadrukkelijk de perfecte muzikale wisselwerking en songwriterscapaciteiten van deze ‘debutante’.  1. Head Over Heart
  2. Grandma & I
  3. A Bold Young Farmer
  4. Conwy Bay
  5. Clear Blue Skies
  6. Freebird
  7. Ways to Wander
  8. Seasons
  9. Spirit Guide
  10. Home