×

Recensie

Pop

30 april 2014

Natalie Merchant

Natalie Merchant

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch

Natalie Merchant Natalie Merchant Pop 4 Natalie Merchant – Natalie Merchant Written in Music https://writteninmusic.com

Na het zeer fraaie dubbelalbum Leave Your Sleep van 4 jaar terug is de New Yorkse Natalie Merchant terug met het officieel eerste studioalbum met eigen materiaal in 13 jaar.

Leave Your Sleep, een album dat composities bevatte met teksten van Britse en Amerikaanse schrijvers uit de 19de en 20ste eeuw en de jeugd als oorsprong had (gevoed door de geboorte van haar eigen dochter) was de opvolger van The House Carpenter’s Daughter, een album vol traditionele folksongs die door Merchant waren bewerkt. Vooral Leave Your Sleep bleek een project van jaren waar niet alleen heel veel research in zat maar tevens veel georganiseer met de juiste muzikanten en opnamen. Begrijpelijk dat Merchant voor haar nieuwe album zaken weer eens simpeler heeft aangepakt.

Met een vaste groep muzikanten om zich heen en met een waslijst met gasten (perfectioniste Merchant zoekt altijd naar de sound van een speciaal instrument en de muzikant die die sound perfect kan neerleggen) is Natalie Merchant een prachtig album geworden waarop de ‘oude’ Merchant weer volop te horen is. In de lijn van albums als Tigerlily ( haar legendarische solo debuut uit 1995), opvolger Ophelia (1998) en het daarop volgende Motherland (2001).

Niemand zingt zoals Natalie Merchant, zo blijkt gelijk maar weer als ze de eerste tonen zingt in albumopener Ladybird. Haar stem, uit duizenden herkenbaar, trekt de rijk gearrangeerde song gelijk naar een zeer hoog niveau. Opvolgsongs Maggie Said en Texas zijn ook weer fijne Merchant songs die gelijk beklijven. Dat Merchant weer helemaal in haar element is binnen een bandbezetting bewijzen vervolgens het soulvolle Go Down, Moses, Seven Deadly Sins en Black Sheep. Het mooie, slepende It’s A Coming en het wonderbaarlijk mooie Giving Up Everything zijn daarbij dan weer uitschieters.

Niet alleen de melodieën zijn rijk op het zesde Merchant album, ook de teksten trekken sterk de aandacht. De van haar zo bekende sociaal bewogen teksten hebben deze keer een nog rijkere persoonlijke lijn (er is nogal wat gebeurd in haar leven). Vooral in Giving Up Everything komt dat sterk tot uiting (‘Gave what I want for how it is, for the stone inside and the bitterness, for the sweetness at the core of it’).

Het allermooiste van Natalie Merchant is trouwens voor het einde bewaard: de door prachtig gearrangeerde strijkers gedreven songs Lulu en The End sluiten het album majestueus af. 1. Ladybird
 2. Maggie Said
 3. Texas
 4. Go Down Moses
 5. Seven Deadly Sins
 6. Giving Up Everything
 7. Black Sheep
 8. It's A-Coming
 9. Lulu (Introduction)
 10. Lulu
 11. The End