×

Recensie

Rock

23 mei 2016

Lonely The Brave

Things Will Matter

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Kobalt

Things Will Matter Lonely The Brave Rock 4 Lonely The Brave – Things Will Matter Written in Music https://writteninmusic.com

We kunnen er kort over zijn. Met het fantastisch in elkaar zittende Things Will Matter stuwt Lonely The Brave zichzelf uit de categorie ‘extreem veelbelovend’ naar de categorie ‘niet te missen’. Want deze tweede langspeler van het combo uit Cambridge laat een band horen die niet bang is stappen te zetten.

Vooruit, iets langer dan. Het debuut The Day’s War was er in 2014 al eentje om in te lijsten. Het lastige met debuutalbums is echter dat ze doorgaans zijn samengesteld uit het beste materiaal van jarenlang schrijven en schaven. Pas in later stadium is een band te beoordelen op een doorlopend creatief proces en dat laatste is exact wat Things Will Matter laat horen. In plaats van het debuut als blauwdruk te nemen voor het vervolg, is het debuut de stapsteen naar de toekomst. Gebleven is het kenmerkende geluid (deze tweede neemt zeker geen u-bocht in een andere richting), maar Lonely The Brave gaat muzikaal breder door spannender melodieën op te zoeken en duikt onderwijl tekstueel verder de diepte in.

Waarbij vooral opvalt hoe zorgvuldig dit album is samengesteld. Het zijn twaalf op zichzelf prachtige nummers, waarin de stadionbrede gitaren om de het imposante stemgeluid van David Jakes heen buitelen. De manier waarop ze zijn samengevoegd echter, accentueert het werk alleen maar. De rustige en enigszins spookachtig opbouwende opener Wait In The Car is op zichzelf al sterk genoeg om de luisteraar met ingehouden adem naar de speakers te trekken. Het interne onrust opwekkende bombast dat Black Mire vervolgens is, wordt alleen maar sterker door die verstilde voorganger. Zo werken vrijwel alle tracks als een accellerator op elkaar, waardoor Things Will Matter het meeste impact maakt als complete 50 minuten durende luistertrip.

Toch zijn er wel enkele piekmomenten die genoemd moeten worden. Het machtig voortrazende Play Dead bijvoorbeeld, dat aanvoelt als een autorit in een bolide zonder rem. Of het buitenaardse Tank Wave, dat exact het tegenovergestelde doet en de luisteraar in opperste staat van melancholie achterlaat. Het verzengende epos Jaws Of Hell, dat Things Will Matter afsluit, heeft laat het volledige palet aan emoties dat Lonely The Brave in zich heeft op overtuigende wijze de revue passeren. Blijf na afloop vooral nog even zitten.

Elke zoveel jaar is er wel weer eens iemand die opstaat om te roepen dat rockmuziek dood is. Steevast is er dan altijd weer een album, dan wel een band dat/die het tegendeel bewijst. Things Will Matter van Lonely The Brave is er zo eentje. In een wereld waarin veel (hardere) gitaarmuziek inspiratieloos voortkabbelt en als gevolg daarvan de luisteraar niet écht meer weet te raken, hakt deze er compromisloos in.

Lonely The Brave – Things Will Matter

 1. Wait in the Car
 2. Black Mire
 3. What If You Fall In
 4. Rattlesnakes
 5. Diamond Days
 6. Play Dead
 7. Dust & Bones
 8. Radar
 9. Tank Wave
 10. Strange Like I
 11. Boxes
 12. Jaws of Hell


 1. Wait In The Car
 2. Black Mire
 3. What If You Fall In
 4. Rattlesnakes
 5. Diamond Days
 6. Play Dead
 7. Dust & Bones
 8. Radar
 9. Tank Wave
 10. Strange Like I
 11. Boxes
 12. Jaws Of Hell