×

Recensie

Soul

17 maart 2022

Lady Wray

Piece of Me

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Big Crown

Lady Wray - Piece of Me
Piece of Me Lady Wray Soul 4.5 Lady Wray – Piece of Me Written in Music https://writteninmusic.com

Lady Wray is niet van gisteren. De zangeres uit Atlanta dook al in 1998 op met het album Make It Hot, toen nog onder de naam Nicole Wray. Die plaat was geproduceerd door Missy Elliott, in die dagen samen met Timbaland zo’n beetje de heetste R&B/hiphop-producer op aarde. De single Make It Hot, werd een clubhit. Hierna bleef een tweede fysieke langspeler helaas uit. In 2009 werkte Wray samen met de Black Keys op hun Blakroc album, een plaat waarop het rockduo figureerde met gerenommeerde R&B/hiphopartiesten waaronder Mos Def en RZA. De samenwerking beviel en Wray deed hierna nog achtergrondzang op het Black Keys album Brothers (2010).

In 2012 formeerde Wray samen met Terri Walker het retro-soulduo Lady. Aanvankelijk deed dit koppel alleen achtergrondvocalen bij de tournee van soulveteraan Lee Fields maar in 2013 bracht Lady ook een album uit. Dit bleek een uiterst appetijtelijke soulplaat, stevig geworteld in de jaren zestig en zeventig. Helaas was Lady geen lang leven beschoren. Nicole Wray pakte als Lady Wray in 2016 de draad weer op met het album Queen Alone.

Zes jaar later – Wray werd in de tussenliggende periode twee keer moeder – is er dan eindelijk een nieuwe plaat. Peace of Me kwam eerder dit jaar uit, nadat Wray in de voorgaande jaren al de nodige tracks als single had gedropt. Hierdoor krijgt het album minder urgentie mee maar dat neemt niet weg dat Piece of Me heel erg goed is. Net als het album van Lady biedt ook deze plaat een heerlijke, weldadige verzameling songs die de klasse en het historisch besef van Wray laten horen. Haar tijdloze, vertrouwd aandoende zangstem, de koortjes, het weelderige vintage geluid, de meeslepende, stemmige, sferen – producer Leon Michels blijft iemand om te volgen – het draagt allemaal bij aan een memorabel album dat nog wel wat extra aandacht mag krijgen.

Blazers, wah wah en koortjes sieren de diepe openingstrack I Do. De titelsong is een fraai piekmoment met een nobel refrein: ‘I’ll let you take a piece of me / I hope you get the peace you need / And if that’s not enough / I’ll let you go peacefully, oh yeah’. Hierna is Come on in een klassieke, vintage soultrack die zich inmiddels tot de hitsingle van het album heeft ontwikkeld. Zwoele sferen heersen op het groovende Under the Sun, een track vol souplesse die het zomeravond- en block party gevoel uitdraagt. Een tijdmachine naar de seventies. Hierna geven de gortdroge beat en de fuzzy gitaren Where Were You op andere wijze eenzelfde hartverwarmende sfeer.

Wray schuwt de confrontatie niet, zo laat Beauty in the Fire (met Kenneth Wray sr.) horen: ‘Ember, smoke and ashes are falling from the sky / Restless black families want their piece of the pie / Everybody’s emotions are running high / Strike the match and let it fly’. En: ‘If you’re stuck in the dark, you can’t see the light / Throw gas on it and make it bright’. Hierna toont Wray op Games People Play begrip voor eenieder die ooit te snel voor een relatie is gegaan: ‘So many of us / Get lost in someone / Someone who’s not for us’. Deze single is ook weer een prachtige klassieke song. De bewerkte gitaar die doet denken aan een steeldrum geeft een bijzonder klankkleur mee.

De eindfase van Piece of Me is minder weelderig maar nog steeds dwingend. Met een iets soberder geluid (inclusief een kale, akoestische track met haar dochter) weet Wray ook hier nog te overtuigen. Het zou dan ook niet meer dan terecht zijn dat deze bijzonder fijne soulplaat de inmiddels 25-jarige carrière van Nicole Wray weer een flinke oppepper geeft. 1. I Do
 2. Through It All
 3. Piece of Me
 4. Come on In
 5. Under the Sun
 6. Where Were You
 7. Beauty in the Fire (& Kenneth Wray Sr.)
 8. Games People Play
 9. Melody (& Melody Bloom Bacote)
 10. Thank You
 11. Joy & Pain