×

Recensie

Soul

18 augustus 2021

El Michels Affair meets Liam Bailey

Ekundayo Inversions

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Big Crown

El Michels Affair meets Liam Bailey - Ekunyado Inversions
Ekundayo Inversions El Michels Affair meets Liam Bailey Soul 3.5 El Michels Affair meets Liam Bailey – Ekundayo Inversions Written in Music https://writteninmusic.com

Leon Michels maakte naam als multi-instrumentalist en producer bij onder meer The Dap-Kings, Dr. John en Amy Winehouse. Hij staat ook bekend als mede-oprichter van Big Crown Records. Onder de noemer El Michels Affair slingerde Michels onder meer twee keer een fijn instrumentaal eerbetoon aan de Wu-Tang Clan de wereld in: Enter The 37th Chamber (2009) en Return To The 37th Chamber (2017). Tien jaar geleden werkte Michels voor het eerst samen met de Engelse zanger Liam Bailey, die in die periode ook te horen was bij het electronic/dubstep/drum & bass-duo Chase & Status.

Tijdens de opnamen van Lee Bailey’s tweede album Ekundayo (2020) rees het idee om nóg een album te maken op basis van de tracks waar de heren toen aan werkten. Een album dat moest laten horen dat de reggae van de afgelopen decennia goed kon samengaan met moderne soul en R&B.

Hoewel Inversions dus een ander geluid laat horen staat deze remake ook weer niet zo heel ver van zijn voorganger uit 2020, al kwam daar regelmatig een wat droger, authentieker geluid voorbij. De albums track voor track vergelijken vraagt sowieso al enige inspanning want zowel de volgorde als de songtitels zijn aangepast.

Songs als Walk With Me, King en de single Awkward (Take 2) zijn voorbeelden van de eerdergenoemde mix van eigentijdse R&B en soul en (dub)reggae. Het zijn prettige tracks, zonder meer (vooral het zwoele Awkward), maar ze behoren niet tot de kroonjuwelen van dit album. De zang van Bailey gaat soms ook net even teveel door de mangel. Ook Ugly Truths, met niemand minder dan Lee ‘Scratch’ Perry, schaart zich niet onder de hoogtepunten, al is dit natuurlijk wél lekker luistervoer met, zoals verwacht, wat freaky trekjes. Een verfrissende track als deze zou je deze zomer maar wat graag op de radio horen.

Dat geldt nog meer voor die paar songs die Ekundayo Inversions net even interessanter maken: Conquer & Divide, met een gastrol voor Black Thought (The Roots), is lekkere moody reggae/hiphop, met diepe mineurakkoorden op het orgel en indringende, klagerige zang van Bailey. No One Else bestaat aanvankelijk uit niet veel meer dan dubby bassen en hi-hats. De track wordt hierna subtiel, effectief ingekleurd maar blijft minimalistisch van karakter. Less is more. Ook Lucky Man ademt dub. Het is mooi te horen hoe Bailey’s zang hier soms doorheen waait, desolaat en indringend. Op de afsluiter Faded slaat die zang net te veel door naar klagerig (R&B-stijl) maar de simpele, effectieve blaaspartij en de stemmige, triphop-achtige sferen maken veel goed. Zo hebben we er een aantrekkelijk album bij voor de komende nazomer en voegt Leon Michels weer een prima plaat toe aan zijn toch al genietbare discografie.

  1. Intro
 2. Conquer & Divide feat. Black Thought
 3. Amazing Woman
 4. Angel Face
 5. Walk With Me
 6. No One Else
 7. King
 8. Ugly Truths feat. Lee 'Scratch' Perry
 9. I Love NY
 10. Superstar
 11. Awkward (Take 2)
 12. Lucky Man
 13. Faded