×

Recensie

Soul

24 juni 2024

Staples Jr. Singers

Searching

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Luaka Bop

Searching Staples Jr. Singers Soul 4.5 Staples Jr. Singers – Searching Written in Music https://writteninmusic.com

Het twee jaar geleden uitgebrachte When Do We Get Paid van Staple Jr. Singers trok gelijk wereldwijd brede aandacht. Het ging hier namelijk om een eerder op een klein lokaal label in 1975 uitgebracht album dat vrijwel vergeten was en door een fraaie heruitgave via het coole New Yorkse Luaka Bop nu alle verdiende aandacht kreeg.

Er kwamen liveoptredens die heel veel publiek trokken (Le Guess Who?, North Sea Jazz) en ook nog eens onverwacht goed bleken zijn. En zeer aanstekelijk. Het onverwachte succes bleek familieleden Edward, R.C. en Annie Brown-Caldwell, de kern van de aloude band, een energie boost te geven. Met wat push van het label, en het enthousiasme van de familieleden die hen reeds in de liveband begeleiden, besloten ze nieuwe songs op te gaan nemen.

Afgelopen jaar volgde daar al de geweldige Tell Heaven EP en nu dan een volledig nieuwe album: Searching. En wat een fijne plaat is het geworden. When Do We Get Paid was een pure plaat met sterke songs en voor Searching is er wat dat aangaat weinig veranderd. Alleen klinkt de band funkier, strakker en is de productie veel beter, zonder ook maar iets van de puurheid van de band en hun sound te verliezen. Zoals ze live dus ook al klonken de afgelopen jaren.

Edward, R.C. en Annie zijn de leadsingers en met Troy Brown erbij zit het met de soulful zang dus helemaal goed. Juist ook doordat de stemmen soms oud en gebroken klinken dan weer bloedmooi en intens. Neven Gary en Jaylin vormen de ritmetandem. Met nog vier extra muzikanten erbij heeft de plaat een mooie ronde sound waar het muzikaal nog steeds puur en ongepolijst klinkt.

Vanaf de door Annie gezongen albumopener Living in This World Alone openbaart zich wederom een uitermate interessante gospelplaat die gemeten het feit dat de band hun debuut 50 jaar geleden opnam, alles opvallend fris klinkt. De composities sprankelen, de vocalen emotioneren en de muzikanten snappen exact wat deze songs nodig hebben.

De basis van de songs is, net als op de eersteling, even simpel als aanstekelijk met af en toe een uitsteker de andere kant op. Zo heeft het heerlijke Don’t Need a Doctor een lekker psychedelische vibe waar het wel heel goed in vertoeven is. Deze track zou, vooral gespeeld in een lekker lange jam, zomaar een liveklapper kunnen zijn. I Don’t Need Nobody But You, waarin het verhaal over de afgelopen jaren wordt verteld, is dat al net zo.

Searching is een plaat die beter is dan hun debuut maar als op zichzelf staand gezien mag worden omdat er zoveel tijd tussen de albums zit. We in een compleet andere tijd zitten ook. Een leven in adoratie en liefde voor de Heer maakt bij Staples Jr. Singers iets los wat tot prachtige platen leidt. Searching is een album vol gloedvolle songs die niet alleen aanstekelijk zijn maar zeker zo emotioneel.

De Staples Jr. Singers spelen in juli in Nederland:

5 juli: Patronaat, Haarlem

6 juli: Bird, Rotterdam  1. Living in This World Alone (met Annie Brown Caldwell)
  2. Lost in a World of Sin
  3. You Got to Believe
  4. Walk Around Heaven
  5. I've Got a Feeling .
  6. Don't Need No Doctor
  7. I Don't Need Nobody But You
  8. Get on Board