×

Recensie

Pop

11 februari 2019

Hayes Carll

What It Is

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Dualtone

What It Is Hayes Carll Pop 4 Hayes Carll – What It Is Written in Music https://writteninmusic.com

Op het  laatste werkstuk, het in 2016 met producer Joe Henry tot stand gekomen Lovers and Leavers, evolueert Hayes Carll van op sarcastische toon gedebiteerde verhalen over dronkenschap en vreemd gaan naar een meer genuanceerde serieuze invalshoek. De in Austin residerende Texaan trekt na zijn scheiding resoluut een streep onder zijn verleden, dumpt het liederlijke feestvarkens bestaan voor een relatie met Allison Moorer.

De ex van Steve Earle is evenals op de voorganger niet alleen nauw betrokken bij de songwriting maar is eveneens als violiste en co-producer actief. Dat is meteen hoorbaar in None-Ya , een uit het leven gerukt relaas van ervaringsdeskundigen “I asked you where you’d been and you said none’ya, none’ya business, don’t you ask no more, you said If you would do a better job of listenin, then maybe you would understand why I’m at the door”, zingt Carll in een countrygetinte troubadoursballade. Jesus and Elvis, een meer universeel verhaal over verlies, gedeeld met de vaste tooghangers van zijn favoriete saloon, hakt er eveneens behoorlijk in.

Onderwerpen als scheiding en de herontdekte liefde worden afgewisseld met verhalen over het huidige veranderende politieke en sociale klimaat, Carll probeert zich daarbij meer in het centrum te handhaven.In Times Like These, wordt de recente politiek geïnspireerde en duidelijke escalerende verdeeldheid van de maatschappij aangekaart, een aanklacht die passeert op rockende gitaar twang en fiddle. Things You Don’t Wanna Know is een memorabele countrysoul slijper. In het met hulp van Lolo gecomponeerde, dramatisch opgebouwde Fragile Man staat Carll even stil bij de innerlijke verscheurdheid die zich bij het genderproces manifesteert.

Een bluesy Wild Pointy Finger, een gebaar dat tot een vast onderdeel uitgroeide in de populistische redevoeringen van de machtigste man van deze planeet, waarschuwt voor vooroordelen en een te snelle ongefundeerde veroordeling van andersdenkenden in het algemeen. Carll sluit af zoals hij begonnen is “I will stay” zingt hij in een tedere liefdesverklaring die What It Is fraai afsluit, een meer dan waardige opvolger van het meesterlijke Lovers and Leavers.   1. None'ya
 2. Times Like These
 3. Things You Don't Wanna Know
 4. If I May Be So Bold
 5. Jesus And Elvis
 6. American Dream
 7. Be There
 8. Beautiful Thing
 9. What It Is
 10. Fragile Men
 11. Wild Pointy Finger
 12. I Will Stay