×

Recensie

Electronic

22 november 2012

Flying Lotus – Until The Quiet

Until the Quiet Comes

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Warp

Until the Quiet Comes Flying Lotus Electronic 4.5 Flying Lotus – Until The Quiet Comes Written in Music https://writteninmusic.com

Steven had niet zo veel vriendjes toen hij klein was, dus zat hij  – zoals wel meer kinderen van de jaren ’80 – dagenlang achter de Nintendo. Een inspiratiebron, blijkt meer dan twintig jaar later want Steven Ellison heeft het geschopt tot een van de meest vernieuwende dj’s van deze tijd. En dat is knap, want er is al zo veel electronica met vage bliepjes en onsamenhangende beats. Die Nintendo komt nog steeds goed van pas, zo is ook te horen op zijn nieuwste plaat Until The Quiet Comes.

Flying Lotus is geboren in 1983. Zo noemt hij dan ook zijn eerste album uit 2006. Opvolger Los Angeles uit 2008 is een eerbetoon aan zijn hometome in Californië. De echte doorbraak komt in 2010 met Cosmogramma waarop hij onder andere met Radiohead-man Thom Yorke samenwerkt. Flying Lotus is opeens overal, op elk festival. Wie hem niet gezien heeft, lag het afgelopen halfjaar onder een steen. Het succes van dat album gaat naadloos over in het volgende van Until The Quiet Comes: lyrische recensies, uitverkochte zalen. Dat mag ook, want deze plaat is weer net zo bijzonder als Cosmogramma. Net iets harder maar even veelzijdig.

Until The Quiet Comes gaat van futuristische landschapjes (Getting There, All The Secrets) naar diepe tracks met chaotische bassen (See Thru To U). Die bas gebruikte hij ook al op Cosmogramma: funky, diep, staccato en subtiel. Bij hoogtepunt Putty Boy Strut wordt de Flying Lotus-bas vervangen voor stemmetjes, hoog en laag. Buitenaardse wordt het. De clip met een wereld vol robotjes die ledlampjes eten (en trouwens ook elkaar) past dan ook perfect. Geen Thom Yorke dit keer, maar in Tiny Tortures te horen dat Ellison toch wel erg door hem geïnspireerd is. Geen twee keer dezelfde vragen om mee te werken dus, maar wel precies weten wie je nodig hebt. Ellison heeft voor deze plaat dan ook hulp gevraagd aan Erykah Badu (See Thru To U) en zijn eigen bassist Thundercat (DMT Song).

Flying Lotus weet met Until The Quiet Comes de echte electrofanaat aan te spreken, evenals de doorgewinterde hiphopper. Dat is dan ook duidelijk zichtbaar tijdens zijn optredens, waar baggy broeken staan te bouncen naast a-symetrisch bewegende skinny jeans Dit alles doet hij met het bindmiddel futurisme, iets waar de Californier de absolute koning van is. Als Salvador Dali nog leefde had hij het recept gevraagd. “Nintendo”, had Ellison dan gezegd. 1. All In
 2. Getting There (feat. Niki Randa)
 3. Until The Colours Come
 4. Heave(n)
 5. Tiny Tortures
 6. All The Secrets
 7. Sultans Request.
 8. Putty Boy Strut
 9. See Thru To U (feat. Erykah Badu)
 10. Until The Quiet Comes
 11. DMT Song (feat. Thundercat)
 12. The Nightcaller
 13. Only If You Wanna
 14. Electric Candyman (feat. Thom Yorke)
 15. Hunger (feat. Niki Randa)
 16. Phantasm (feat. Laura Darlington)
 17. me Yesterday//Corded
 18. Dream To Me