×

Recensie

Electronic

28 september 2021

Flying Lotus

Yasuke

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brainfeeder

Yasuke Flying Lotus Electronic 4 Flying Lotus – Yasuke Written in Music https://writteninmusic.com

Met de score voor animatieserie Yasuke breidt Flying Lotus zijn muzikale rijk fraai uit. Yasuke, een door LeSean Thomas gemaakte zesdelige animatieserie over een samoerai-krijger van Afrikaanse afkomst die zich al zwaardvechtend door een fantasierijk universum vol magie beweegt, vindt in de soundtrack van Flying Lotus een fraaie extra dimensie.

Op het in 26 composities/stukken opgebouwde Yasuke laat Flying Lotus (Steven Ellison) zijn immer avontuurlijke, progressieve ingestelde muzikale brein breeduit los. Net zo gemakkelijk te zien als opvolger van het twee jaar terug verschenen eigen album Flamagra, is Yasuke een rijkgeschakeerde verzameling korte composities, waarvan de langste net geen drie minuten aantikt, vol muzikale diversiteit.

Daarnaast is Yasake een album waarop Ellison zonder dikke gastenlijst, zoals op Flamagra, zijn muzikale kracht toont. Met grote vriend Thundercat, zangeres Niki Randa en rapper Denzel Curry als uitzondering voor korte bijdragen is het Ellison die zijn muzikale denkbeelden breeduit over het verhaal heen legt. In alle smaken en kleuren die hij muzikaal immer toepast op al zijn muzikale werken.

Groot liefhebber van de anime, de Japanse verzamelnaam waar alle soorten animatiefilms en tekenfilms, zowel internationaal als nationaal, worden ondergebracht, was Ellison natuurlijk ook de ideale muzikant/componist om te vragen. Hij is de persoon die zowel orkestraal als songgericht kan werken en geen muzikale limitering kent in zijn muzikale benadering.

Yasuke is een heerlijk breed uitwaaiend muzikaal palet aan intrigerende, korte composities geworden waarin alle van Flying Lotus zo bekend geworden avontuurlijke, door electronics gedreven, kwaliteiten meesterlijk terugkomen. Muziek die zowel oude herkenbare klanken en sferen oproept maar immer op de toekomst gericht blijft.

Vanaf albumopener War at the Door en opvolgtrack Black Gold wordt een breed spectrum aan sferen en stijlen bespeeld dat soms juist door de korte speelduur van de tracks extra spanning creëert. Van atmosferisch naar electronic funk en van door hiphopbeats beïnvloede stukken naar ronduit bezwerend. Juist ook door het gebruik van de Yamaha CS-80, het instrument dat prominent op de Blade Runner soundtrack van Vangelis te horen was.

Yasuke laat een Flying Lotus horen die muzikaal weer verder doorgroeit. Gedreven door het magische verhaal van de samoerai-strijder Yasuke, dus even weg van Ellisons zoektocht in de kosmos, zijn er fraaie nieuwe elementen in zijn composities doorgedrongen. Muziek die volledig op zichzelf kan staan, hoewel de sferen in de stukken opgeroepen net zo duidelijk impliceert waar we in het verhaal zitten. Yasuke is een wel heel fraaie aanvulling op de al zo rijke Flying Lotus catalogus. 1. War at the Door
 2. Black Gold (feat. Thundercat)
 3. Your Lord
 4. Shoreline Sus
 5. Hiding in the Shadows (feat. Niki Randa)
 6. Crust
 7. Fighting Without Honor
 8. Pain and Blood
 9. War Lords
 10. Sachi
 11. Your Screams
 12. Using What You Got
 13. African Samurai (feat. Denzel Curry)
 14. Where’s the Girl?
 15. Kurosaka Strikes!
 16. This Cursed Life
 17. RoBomb
 18. Taiko Time // Sacrifice
 19. Your Day Off
 20. Your Armour
 21. Enchanted
 22. Mind Flight
 23. Survivors
 24. Your Head // We Won
 25. The Eyes of Vengeance
 26. Between Memories (feat. Niki Randa)