×

Recensie

Alternative

29 augustus 2013

Franz Ferdinand

Right Thoughts, Right Words, Right Action

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: domino

Right Thoughts, Right Words, Right Action Franz Ferdinand Alternative 4 Franz Ferdinand – Right Thoughts, Right Words, Right Action Written in Music https://writteninmusic.com

Dat Franz Ferdinand de post-punk revival in 2004 inzette met hun gelijknamige debuutalbum, dat weten we nu wel. Dat er daarna nog veel andere bands zich toevoegde aan de hype, dat is ook bekend. Maar dat diezelfde band uit Glasgow na negen jaar nog geen spat veranderd is, dat is wellicht nu eens wel nieuws. Right Thoughts, Right Words, Right Action is het vierde studio-album, en Franz Ferdinand blijft bij zijn leest.

Zo’n vrolijke, springerige band, waar bij een optreden massaal de handen tegen elkaar geslagen worden. Op de maat van Take Me Out, This Fire, The Dark Of The Matinée of een van die andere hits. Toch sloeg Franz Ferdinand in 2009 een duister steegje in en kwam met Tonight: Franz Ferdinand. De onuitputtelijke energie – onder andere afgekeken van een post-punkband als Au Pairs – maakte plaats voor een donker geluid dat meer naar new wave neigde. De joligheid werd ingewisseld voor een zwaarmoedige ondertoon. Niet een heel groot succes, bleek later.

Dat Franz Ferdinand met Right Thoughts, Right Words, Right Action weer terug bij af is, wordt meteen duidelijke met de eerste single Love Illumination. Het karakteristieke geluid van de debuutplaat is weer terug, nu aangevuld met blazers. Met Fresh Strawberries laat de band horen stiekem ook niet vies te zijn van The Beatles, ondanks dat zanger Alex Kapranos in verschillende interviews vertelt dat hij het toch oh zo vreemd vindt dat zijn band met die uit Liverpool wordt vergeleken. Niet zeuren Kapranos, het is een compliment.

Met Right Thoughts, Right Words, Right Action gaat Franz Ferdinand terug naar hun vertrouwde geluid, zonder in herhaling te vallen. We ontvangen de hoekige baslijnen en staccato gitaarriffs met open armen. Veilig, dat wel. Het donkere experimenteer-steegje uit 2009 is met grote stappen verlaten. Weer terug naar de veilige weg, waar de fanfare klinkt en we vrij kunnen dansen.  1. Right Action
  2. Evil Eye
  3. Love Illumination
  4. Stand On The Horizon
  5. Fresh Strawberries
  6. Bullet
  7. Treason! Animals.
  8. The Universe Expanded
  9. Brief Encounters
  10. Goodbye Lovers And Friends