×

Recensie

Roots

12 april 2018

Dieter van der Westen Band

Me and You

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Me and You Dieter Dieter van der Westen Band Roots 4 Dieter van der Westen Band – Me and You Written in Music https://writteninmusic.com

Twee jaar geleden imponeerde hij met Old Oak Tree zijn eerste soloplaat, eigenlijk zijn tweede, acht jaar voordien was er al Save My Memories, dat helaas helemaal tussen de plooien viel. De muzikale activiteiten met Kasba eisten de volle aandacht op van gitarist Dieter van der Westen. Van de Noord- Afrikaanse wereldmuziek naar de folk van de VS, geen onlogische stap, er is een historisch link vanuit de afro-Amerikaanse bluestraditie.

Na de akoestische voorganger Old Oak Tree blijft  van der Westen in het folkroots universum maar de uitgebreidere  begeleiding met een voltallige band opent nieuwe perspectieven. Me and You is opgebouwd met autobiografisch getint werk  dat wordt aangeleverd door van der Westen met uitzondering van de western traditional Jesse James. Dichter geraak je niet  bij het muzikale Heartland van Amerika dan met zo’n authentieke outlaw sage.

De overige, persoonlijke verhalen sluiten daar mooi bij aan. Driving home is een melancholisch geladen verzuchting naar de prairie of zijn het toch de groene Hollandse weilanden, het klinkt in ieder geval voortreffelijk met rafelige kampvuurharmonica, banjo, viool (Mirte de Graaff) en donkere snarentwang. Me and You steunen eveneens op een genuanceerde wisselwerking tussen akoestisch en elektrisch gitaarwerk, ook als het tempo enigszins wordt opgedreven in Heart of mine. De broeierige funk van Take me higher heeft onmiskebaar raakpunten met Little Feat terwijl een traag slepend met  wah wah gitaar op een donkere backbeat gebouwd Where I belong genereert sterke slotakkoorden van een afwisselende trip.

Van der Westen heeft de songs en de stem en wordt omringd door een veelzijdig muzikaal gezelschap met broer Eric op contrabas die met Gijs Anders van Stralen een soepele ritmesectie vormt, Aron Raams (Gare du Nord) levert de elektrische gitaarpartijen en Joost Abbel zorgt voor aanvulling met dobro en banjo.  Hoe fijn dat op een podium kinkt wordt duidelijk tijdens de huidige tournee.  1. Driving home
  2. Me and You
  3. Lay me down
  4. Come come come
  5. Miss you more
  6. Sometimes
  7. Heart of mine
  8. Jesse James
  9. Take me higher
  10. Where I belong