×

Recensie

Rock

27 september 2023

Danny Bryant

Rise

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Jazzhouse Records

Rise Danny Bryant Rock 3.5 Danny Bryant – Rise Written in Music https://writteninmusic.com

De Britse gitarist uit Hertfordshire figureerde vanaf zijn tienerjaren samen met zijn vader, bassist Ken Bryant in RedEyeBand. In 2013 na vaders op pensioenstelling vervolgde Danny zijn weg in de bluesrockscéne en scoorde vooral op de festival en clubpodia. Het eerste werkstuk voor het Duitse platenlabel Jazzhaus Records was een liveregistratie.

Met Rise de opvolger van Rage To Survive is Danny Bryant aan zijn dertiende langspeler toe. we krijgen weerom een portie behoorlijk stevige bluesrock voorgeschoteld. Met uitzondering van Dylans I Want You componeerde Bryant alle tracks en kan hij in de Chapel Studio’s in Lincolnshire op de steun van producer Ian Dowling rekenen die samen met Marc Raner voor aanvullend gitaarwerk zorgt.

Na de gebalde bluesrock van de titeltrack Rise met naast verschroeiend snarenwerk veel ruimte voor de Hammond van Jamie Pipe en de blazerssectie komen we bij Animal in Me, op de leest van blues ritmiek geënt met dartel pianospel. Met de wanhoopskreet Louise wordt het tempo even vertraagt om vervolgens weer loos te gaan met stevige riffs in Hard Way To Go.

Dat het ook wat subtieler kan wordt met Scarlett Street  geïllustreerd, een melodieuze ballade over de uitzichtloze bestaan van drugsverslaafden op huilende gitaren, naadloos overlopend in Into The Slipstream met soulvolle achtergrondzang waarop Bryant zijn typerende gitaarescapades uitbouwt. Echt verrassend komt dat niet meer over, in tegenstelling tot het slepende Julienne, een pianoballade waarin het gitaargeweld even verstomd.

Hardleerse snarenvreters hoeven niet te wanhopen. Na een enigszins overbodige interpretatie van I Want You, een Dylan cover doorstaat uiterst zelden de vergelijking met het origineel, kunnen ze zich uitleven op de tonen van Drown, een beknopte, potige gitaarjam.     1. Rise
  2. Animal In Me
  3. Louise
  4. Hard Way To Go
  5. Scarlett Street
  6. Into The Slipstream
  7. Julienne
  8. Silver And Gold
  9. I Want You
  10. Drown