×

Recensie

Jazz

30 juni 2021

Daniel Herskedal

Harbour

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Harbour Daniel Herskedal Jazz 4.5 Daniel Herskedal – Harbour Written in Music https://writteninmusic.com

Met Harbour keert tubaspeler Daniel Herskedal terug naar de triovorm waarmee hij met albums als Slow Eastbound Train (2015), The Roc (2017) en Voyage (2019) terecht grote triomfen vierde. En zijn trio, met Eyolf Dale op piano en Helge Andreas Norbakken op drums, wordt met elk album alleen maar beter. Harbour is daarmee opnieuw een adembenemende jazzreis.

De Noorse Herskedal is een van de grote talenten die de afgelopen jaren de Scandinavische jazzscene kwam verrijken. Ambitieus en muzikaal uitdagend denkend wist hij zich met twee handen albums wereldwijd in de kijker te spelen. Met een door de tuba sound gedreven eigenzinnige sound die zowel ruimtelijk als emotievol klinkt. Harbour klinkt als het optimale vertrouwen tussen muzikanten om verder te denken en door te duwen naar nieuwe muzikale wegen.

Het geheel op eigen kracht gemaakte Call For Winter (2020), een album dat meer dan eens zijn status als een van de belangrijkste Scandinavische jazzmuzikanten van het laatste decennium bekrachtigde, bleek de voorbode om ook weer met Dale en Norbakken aan de slag te gaan, de rijkdom van met elkaar muziek creëren te voelen.

Harbour is een rijk jazzalbum waarop de drie-eenheid meer nog dan voorheen krachtig naar buiten treedt. Alsof de noodzakelijke rust die genomen moest worden door de pandemie er uit moest in de studio. Ditmaal zonder extra muzikanten (Slow Eastbound Train (2015) had de strijkers van het Trontheim Solists, de tweede samenwerking op The Roc (2017) had aanvulling van viola en cello en bas en hun derde album Voyage (2019) samen was dan weer met viola en oud) klinkt het trio nog overrompelender.

Vanaf de openingsklanken van The Marine’s Cross klinkt het trio majestueus in compositie, spel en sound. Hun sound herdefiniërend naar nog intenser, directer en emotioneler. Met het wonderlijk mooie The Lighthouse On The Horizon en het machtige Hunters Point Drydocks als hoekstenen van het album openbaart zich, op deze vierde van het trio, een fascinerend nieuw meesterstuk.

Ook het door heerlijk ritmiek gedreven en het van oosterse elementen voorziene Dancing Show Deckhands, het hoopvolle Arrival At Ellis Island, het door marimba gedreven The White Lion Docks In Point Comfort, het opgewekte Port Of Call en de ingetogen albumafsluiter The Beaches Of Lesbos zijn composities die gelijk onder je huid kruipen.

Opgenomen in het bizar mooi gelegen Ocean Sound Studio’s, tussen Oslo en Tronheim aan de kust, hebben Herskedal, Dale en Norbakken een onweerstaanbaar nieuw album gemaakt. Allen over de jaren uitgegroeid tot waanzinnig goede muzikanten die tot de beste binnen de jazz behoren, is Harbour een ware lust voor het oor.

De avontuurlijke composities van de hand van Herskedal in de handen geven van Norbakken en Dale betekent absoluut een verdrievoudiging van de intensiteit. Deze drie mannen samen aan het werk horen was altijd al een groot genot. Met Harbour overtreffen ze de verwachtingen.  1. The Mariner's Cross
  2. Ice-free
  3. The Lighthouse On The Horizon
  4. Hunters Point Drydocks
  5. Arriving At Ellis Island
  6. Dancing Dhow Deckhands
  7. Like A Ship in The Harbour
  8. The White Lion Docks In Point Comfort
  9. Port Of Call
  10. The Beaches Of Lesbos