×

Recensie

Jazz

03 april 2024

De Beren Gieren

What Eludes Us

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sdban Ultra Records

What Eludes Us De Beren Gieren Jazz 4.5 De Beren Gieren – What Eludes Us Written in Music https://writteninmusic.com

De muzikale wereld van De Beren Gieren wordt met elk nieuw album diverser, surealistischer, uitdagender en intrigerender. Er staat dan ook geen maat op toetsenman Fulco Ottervanger, drummer Simon Segers en bassist Lieven Van Pée. Na in 2009 hun eerste EP uitbracht te hebben besloten ze steeds weer het muzikale avontuur te blijven zoeken, en omdat de chemie en de spelvaardigheid groter werd wordt het alleen maar beter.

What Eludes Us, hun alweer achtste album, is wederom een wonderlijk muzikaal avontuur in negen stukken dat binnen de vrijheid van jazz naar (barokke) klassiek, elektronica, pop, vintage, camp en heel veel andere weirde en voorspelbare shit zich een weg naar je hoofd en hart baant. Want wat is ook dit album weer aan fantastische, fascinerende soundcollaps van alles en nog wat.

De chemie die Ottervanger, Van Pée en Segers hebben is buitengewoon. Ze zijn in het creëren van hun eigen muzikale imperium onderhand boven zichzelf uitgestegen. Hun zo onvoorspelbare avontuurlijke muzikale wereld schuift als vanzelf met hen mee zo lijkt het. Steeds weer weten ze nieuwe diepten aan hun composities toe te voegen en hun triosound te verrijken.

Met Ottervanger steeds weer frontaal in het geluid, hij is merendeels de melodiemaker ook, alles uit zijn toetsen en computers halend, is de sound van het trio al zeer rijk. Ottervanger gebruikt net zo gemakkelijk jazzsettingen als klassiek piano, dan weer een klavecimbelgeluid (A Loving Stumbler) om de songs te verrijken als dat hij een tapijt aan toetsen neerlegt.

De Pée en Segers creëren daar dan weer hun eigen wonderlijke en onvoorspelbare wereld naast. Dan weer stuiteren hun bas en drums alle kanten op met onverwachte ‘stops en breaks’, dan weer leggen ze er een onwaarschijnlijk originele en lekkere groove onder (het fantastische The Houses).

What Eludes Us is typisch zo’n album dat voorbij is zonder dat je het door hebt. Een album vol composities die zo vol vernuftigheden en verrassingen zitten dat ze je volledig opzuigen. Het meesterschap van Ottervanger,Van Pée en Segers klinkt nog grootser nog dan op de vorige platen.

What Eludes Us is kortom het meesterlijke nieuwe album van een altijd verrassend trio dat met elk nieuwe album weer optimaal weet te verrassen. En dat nu al 15 jaar lang. Een even wonderlijke als fascinerende prestatie.  1. Papir Freedom
  2. Mimic
  3. A Loving Stumbler
  4. Very Important vs. Nothing
  5. I'll Explain Later
  6. The Houses
  7. Light and Illusions
  8. What Eludes Us