×

Recensie

Jazz

07 maart 2019

Daniel Herskedal

Voyage

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Voyage Daniel Herskedal Jazz 4.5 Daniel Herskedal – Voyage Written in Music https://writteninmusic.com

Met zijn laatste albums Eastbound Train (2015) en The Roc (2017) maakte de Noorse tuba- en bastrompet speler Daniel Herskedal veel indruk. De prachtige sferen die hij op die albums optrok zet hij moeiteloos voort op zijn nieuwe album Voyage.

De heerlijk uitgelaten openingstrack Battle Down The Hatches is de voorbode van wederom een muzikaal rijk klinkend album. Herskedal is een muzikale veelvraat en het blijft prachtig hem te horen spelen in steeds weer nieuwe settings. Hoewel zijn tuba en bas trompet prominent in het geluid zit geeft hij zijn muzikale kompanen Bergmund Waal Skalien (viool), Eyolf Dale (piano), Helge Andreas Norbakken (drums) alle ruimte ook hun muzikale kwaliteiten optimaal te laten horen.

Battle Down The Hatches, waarin Herskedal zowel de baslijnen als de solohoofdrol op zich neemt, is een lekker volle binnenkomer waarin de uitdagende muzikale lijnen stevig worden uitgezet. Met Cut and Rain duiken we met wonderlijk mooi en lyrisch pianospel van Dale dan een andere, ingetogener kant op. Op The Mediterranean Passage In The Age Of Refugees duiken we met oed speler Maher Mahmoud als gast, dan weer een oosterse muzikale richting in. Binnen de drie composities die Voyage openen, hebben we dan gelijk de onvoorspelbare muzikale wereld van Herskedal te pakken, de titel van het album omarmend.

De rijke muzikale wereld van Herskedal openbaart zich in composities als het gedreven en reuzeknap opbouwende The Great Race of Padua Vs Passat waarin juist het vioolspel van Waal Skalien meesterlijk naar voren komt. Verrassend ook hoe drummer Norbakken dan weer de percussieve invulling geeft in composities als het weergaloze Chatham Dockyard en The Gulls Are Tossed Paper In The Wind (wat een prachttitel ook).

Herskedal en zijn band wisselen dan weer moeiteloos af met dromerige, ingetogen stukken als The Horizon en Molly Hunt’s Seagulls en het mede door Mahmoud in klank vormgegeven Rescue-At-Sea Operations. Met het door Herskedal helemaal alleen gespeelde The Lighthouse sluit het album bloedmooi af.

Voyage is een zeer kleurrijk album waarop Herskedal met elke compositie een volledig eigen sfeer weet te creëren maar toch een warm en coherent geheel heeft weten samen te stellen. Een knappe prestatie die maar weer eens aangeeft wat een ongelooflijk talent in de man schuilt. En zijn spel is buitengewoon. Hij weet in elke compositie met verschillende technieken uit zijn tuba en bas trompet nieuwe sferen te halen. Diep en als bas-ondergrond, of licht en melodieus dan weer haast op luchtklanken bouwend. Zijn band is van dezelfde buitencategorie met Dale als fraai middelpunt.

Voyage is zo compositorisch zo rijk in sfeer, sound en spel als je op een jazzalbum maar wilt horen. Het wordt echt tijd dat Herskedal ook in onze Lage Landen nu volledig omarmd gaat worden en in elke club en op elk festival komt spelen. Het zou een absolute verrijking voor het jazzlandschap betekenen.  1. Batten Down The Hatches
  2. Cut And Run
  3. The Mediterranean Passage In The Age Of Refugees
  4. The Great Race, Padua Vs Passat
  5. Chatham Dockyard
  6. The Horizon
  7. The Gulls Are Tossed Paper In The Wind
  8. Molly Hunt's Seagulls
  9. Rescue-at-sea Operations
  10. The Lighthouse