×

Recensie

Eigentijds

25 juli 2020

Daniel Herskedal

Call For Winter

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Call For Winter Daniel Herskedal Eigentijds 4 Daniel Herskedal – Call For Winter Written in Music https://writteninmusic.com

Met het ingetogen Call for Winter maakt de Noorse tubaspeler Daniel Herskedal maar weer eens duidelijk wat voor wonderbaarlijk interessant muzikant en componist hij is.

Met de serie albums Slow Eastbourn Train (2015), The Roc (2017) en Voyage (2019) zette Herskedal het afgelopen decennium een imposante serie albums neer. Call for Winter is daar een meesterlijk vervolg op.

Hij maakte het nieuwe album, afgelopen winter, in zijn eentje in het hoge noorden van Noorwegen. Zijn huisje daar veranderde hij in een studio en hij begon daar, met de natuur om zich heen, vol op inspiratie en improvisatie te werken aan nieuwe composities. Hij verwerkte deze improvisaties tot de twaalf nieuwe stukken die Call For Winter nu telt.

De basis van de composities is steeds weer tuba en bastrompet en het blijft verbazingwekkend wat voor geluiden hij uit deze instrumenten kan krijgen, naast de traditionele manier. Soms puur de sound die je van het instrument verwacht, dan weer vol onverwachte sferen en wendingen. Mooi ook hoe hij in zijn door Scandinavië en de sfeer die eindeloze landschappen oproepen, ook de van hem onderhand zo herkenbare oosterse klanken moeiteloos wet in te passen. Ongelooflijk hoe rijk zijn muziek kan klinken.

Zonder de hulp van anderen overdubde hij bepaalde delen van zijn spel om daardoor een nog rijkere sound te bewerkstelligen. Alles om nog meer sfeer en emoties te creëren. Knap hoe Herskedal in twee weken verblijf in het noorden deze wonderbaarlijk rijke composities, soms met een hint van elektronische ritmes, tot stand wist te brengen.

Call For Winter is typisch zo’n album waar je rustig te tijd voor moet nemen en in zijn geheel tot je moet nemen. Pas dan openbaart zich een warm klinkend geheel waarin alle composities, die  pastoraal en/of lyrisch klinken dan weer filmisch en breed uitwaaiend, echt tot hun recht komen.

De hoes van het album vol besneeuwde uitgestrekte vlakten geeft de sfeer perfect aan die Herskedal met zijn muziek beschrijft. De rust die deze omgeving hem heeft gegeven is het plateau geweest waarover Herskedal deze wonderlijk mooie composities heeft geschreven en opgenomen. Soms sereen en ingetogen dan weer rijk in kleur, immer warm en emotievol. 1. Våkenatt
 2. Call For Winter
 3. Time of Water
 4. The Hunting Golden Eagle
 5. Lynx Tracks
 6. Glacier Hiking
 7. Ice Crystals
 8. The Cliff Nest
 9. Arctic Fox Tracks
 10. Permafrost
 11. The Vernal Equinox
 12. By The Fire