×

Recensie

Roots

30 april 2020

Dan Tuffy

Letters Of Gold

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Smoked Recordings

Letters Of Gold Dan Tuffy Roots 3.5 Dan Tuffy – Letters Of Gold Written in Music https://writteninmusic.com

Dan Tuffy is een Australische muzikant die via Melbourne en Londen uiteindelijk in Nederland verzeilde met zijn band Wild Pumpkins at Midnight en vanuit Wageningen het trio Big Low en Parne Gadje activeerde. Op de valreep van 2016 werden we geconfronteerd met het voortreffelijke solodebuut Songs From Dan.

Opnamesessies met gitarist en banjoman Matt Walker in zijn voormalige thuishaven Melbourne vormen de basis die op diverse locaties in Nederland met bevriende muzikanten verder uitgewerkt worden Michael Turner heeft naast producer ook als multi-instrumentalist een niet te onderschatten inbreng terwijl ook Lucie Thorne weerom van de partij is.

Letters Of Gold is in twee delen opgebouwd, de zogenaamde Bright Side opent met Can’t Contain My Feeling, ruraal percussief snarenspel en flarden elektronica ondersteunen een wat wazig parlando. Veel vreugde valt hier overigens niet te rapen, na het breed uitwaaierende klankenpalet van Honey Flow graaft Dan in verleden. Eternity  verhaalt de lotgevallen van Arthur Stace een aan alcohol verslaafde soldaat die zich na zijn ontslag uit het Australische zich tot het Chistendom bekeerde en zo’n vier decennia lang de straten van Sidney vol kalkte met de door de Heer geïnspireerde leuze Eternity. Donkere basstucuren en de harmonica van Steve Gilbert versterken de neerslachtige teneur. Het breekbare Time Stole My Angel vormt balancerend op lichtvoetige popgetinte synthesizers spinsels een aangenaam contrast.

De ‘Shady Side’ opent met Sandy Track een lekker ontspannen track waarbij niet alleen het gitaarspel aan JJ Cale, de betreurde architect van de Tulsa sound, herinnert. Die karekteristieke, ontspannen benadering past wonderwel bij Tuffy’s ongepolijste, warme stemtimbre. No Sleep Until The Work Is Done verwijst naar de dwingende arbeidsethiek van de zich tevergeefs uitslovende man in de straat. Home Fires brengt de nasleep van de recente rampzalige branden in het verre thuisland in beeld. De vervormde stem, samples en instrumentale effecten overtuigen me wat minder in tegensteling tot de sfeervolle afsluiter Big Man.  1. Can't Contain My Feeling
  2. Honey Flow
  3. Eternity
  4. Time Stole My Angel
  5. Sandy Track
  6. No Sleep Until The Work Is Done
  7. Home Fires
  8. Big Man